STIGLA POTVRDA IZ LONDONA: Ukida se većina antikovid restrikcija 19. jula!
Velika Britanija, Foto: EPA/Ashley Crowden

izjasnili se

STIGLA POTVRDA IZ LONDONA: Ukida se većina antikovid restrikcija 19. jula!

Zaključno sa današnjim danom 87 odrasle populacije Velike Britanije dobilo je prvu dozu vakcine a 66 odsto je dobilo obe doze

Objavljeno:

Britanski ministar zdravlja Savid Džavid potvrdio je danas da će većina restrikcija vezana za pandemiju kovida-19 u Engleskoj biti ukinuta 19. jula kako je vlada i predvidela.

"Uvereni smo da je vreme da se naša zemlja vrati normalnom životu i prema tome mi ćemo preći narednu etapu našeg plana izlaska iz restrikcija 19. jula," rekao je ministar u obraćanju poslanicima.

Ministar je rekao da britanska uspešna operacija vakcinisanja znači da sada devet od deset odraslih u Velikoj Britaniji ima antitela protiv virusa.

Vlada je na putu da ispuni cilj da može da ponudi svim odraslim prvu dozu vakcine do 19. jula, na dan kada sve preostale antikovid restrikcije, ukljulujući obavezno nošenje maske, treba da budu ukinute.

Zaključno sa današnjim danom 87 odrasle populacije Velike Britanije dobilo je prvu dozu vakcine a 66 odsto je dobilo obe doze.

Džavid je rekao da mada bi kasnije letos broj novoinficiranij mogao da dostigne 100.000 dnevno, podstaknuto prenosivijim delta sojem virusa, dve doze vakcine daju efikasnu zaštitu od ozbiljnog obolevanja od virusa i zvaničnici veruju da novi skok u broju slučajeva neće dovesti do "neodrživog pritiska" na bolnice. ; Dalje čekanje za ukidanje restrikcija donosi rizik da se virus proširi na zimu kada je najverovatnije da će bolnice biti preopterećene, rekao je on.

"Nikad neće biti savršeno vreme da se preduzme ovaj korak jer mi jednostavno ne možemo iskoreniti virus - voleli mi to ili ne korona virus neće otići", rekao je Džavid.

U celoj Britaniji poslednjih nedelja skače broj zaraženih od korona virusa zbog delta soja, koji se prvo pojavio u Indiji. Dnevni broj novozaraženih kreće se iznad 30.000, što je najviša stopa od januara. Većina inficiranih su mladji ljudi, mnogi od kojih tek treba da dobije prvu dozu vakcine.

Britanska vlada se nada da je opsežna vakcinacija znatno poremetila vezu izmedju infekcija i osoba kojima je potrebna hospitalizacija. Medjutim poslednjih dana raste i broj prijema u bolnicama i umrlih od kovida-19, mada ne istim tempom kao i broj novozaraženih.

Bonus video:

01:31

PRETI NAM LAMBDA SOJ KORONE, A MLADI ODBIJAJU DA SE VAKCINIŠU: Masku nose estetski, a stranci HRLE na naše punktove po vakcinu!

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.