JUŽNOAFRIČKA VOJSKA SE RASPODELJUJE U 2 PROVINCIJE: Pružaju podršku policiji!
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

ŠTA DALJE?

JUŽNOAFRIČKA VOJSKA SE RASPODELJUJE U 2 PROVINCIJE: Pružaju podršku policiji!

Uloga vojske će biti da "obezbedi sigurnost i bezbedno radno okruženje kako bi policija" mogla da radi svoj posao u boljim uslovima, ističe vojska

Objavljeno:

Južnoafrička vojska pružiće podršku policiji u Johanesburgu i u provinciji Kvazulu-Natal na istoku zemlje gde od petka traju nemiri nakon odlaska bivšeg predsednika Džejkoba Zume (Jacob) u zatvor.

Već su vidjene vojne patrole na ulicama gradova, ali je vojska u današnjem saopštenju navela da će "rasporedjivanje početi čim budu obavljene pripreme".

U Južnoj Africi i danas su nastavljene pljačke i paljenja zgrada i automobila, četvrti dan zaredom od odlaska u zatvor bivšeg predsednika Zume koji je osudjen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda.

Koliko dugo će vojnici biti raspoređeni i njihov tačan broj će biti određen "na osnovu policijske procene situacije na terenu", dodaje vojska.

Uloga vojske će biti da "obezbedi sigurnost i bezbedno radno okruženje kako bi policija" mogla da radi svoj posao u boljim uslovima, ističe vojska.

Zuma je u sredu uveče otišao u zatvor na služenje kazne od 15 meseci zbog nepoštovanja suda pošto je odbio da odgovara na pitanja komisije za borbu protiv korupcije u vreme svog mandata.

To je prvi put u istoriji Južne Afrike da je jedan bivši predsednik osudjen na kaznu zatvora.

Zuma, predsednik privredno najrazvijenije afričke zemlje od 2009. do 2018, optužen je za brojne slučajeve korupcije, reketiranje, prevaru, utaju poreza i pranje novca.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.