U BUGARSKOJ NAPETO, SITUACIJA SE MENJA IZ MINUTA U MINUT: Za sad bez jasnog pobednika na izborima
Bojko Borisov, Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

PARLAMENTARNI IZBORI U BUGARSKOJ

U BUGARSKOJ NAPETO, SITUACIJA SE MENJA IZ MINUTA U MINUT: Za sad bez jasnog pobednika na izborima

Istraživanje Gallup International-a pokazuje da je ITN, predvođen popularnim TV voditeljem i pevačem Slavijem Trifonovim, osvojio 23,2 odsto glasova i ispred GERB-a, koji iznosi 23 odsto

Objavljeno: 22:11h

Nova stranka Postoji takav narod (ITN) malo je ispred desničarske GERB, stranke bivšeg premijera Bojka Borisova, pokazuju izlazne ankete.

Istraživanje Gallup International-a pokazuje da je ITN, predvođen popularnim TV voditeljem i pevačem Slavijem Trifonovim, osvojio 23,2 odsto glasova i ispred GERB-a, koji iznosi 23 odsto. Anketa Alpha Research takođe pokazuje da je ITN ispred GERB-a sa 24 procenta glasova protiv 23,5 procenata. Bliski rezultati predstavljaju duboke podele oko nasleđa Borisova iz godina vladavine, usred rastućeg besa zbog rasprostranjene korupcije u Bugarskoj, najsiromašnijoj državi članici EU. Čak i ako zvanični rezultati potvrde GERB kao najjaču stranku, šanse za formiranje vladajuće koalicije su male, kažu politički posmatrači. GERB je bila prva stranka na aprilskim izborima, osvojivši 26,2 odsto, ali su je se druge stranke klonile. ITN je bolje pozicioniran i uživa podršku svojih verovatnih partnera - dve manje antikorupcijske stranke, Demokratska Bugarska i Ustanak! Mafija napolje! Verovatni su sedmici koalicionih pregovora, pa čak i novi izbori, što bi Bugarskoj moglo otežati povlačenje sredstava iz evropskog plana oporavka i prihvatanje budžetskih planova za 2022. godinu.

Bonus video:

01:02

GUŽVE NA GRANICI SE SMIRUJU! Kurir televizija proveravala: Koliko se čeka na srpsko-hrvatskoj granici

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.