POLJSKA OBELEŽAVA 80 GODINA OD POGROMA JEVREJA! Gradić na istoku zemlje održaće samo molitvu za ŽRTVE
Poljska, Foto: Printscreen/Youtube

godišnjica

POLJSKA OBELEŽAVA 80 GODINA OD POGROMA JEVREJA! Gradić na istoku zemlje održaće samo molitvu za ŽRTVE

Bikont navodi da sadašnje generacije nisu odgovorne za pogrom od pre 80 godina, ali da jesu za odnos prema tom zločinu

Objavljeno:

Poljska danas obeležava 80. godišnjicu pogroma nekoliko stotina Jevreja u gradiću Jedvabne na istoku zemlje, bez najviših zvaničnika i govora pred spomenikom žrtvama, samo uz molitvu za žrtve.

Poljaci su pre 80 godina u ambaru u tom gradiću žive spalili nekoliko stotina jevrejskih suseda.

Taj pogrom, jedan od desetina na severoistoku Poljske i današnjim zapadnim oblastima Belorusije, srušio je mit Poljaka da su isključivo bili žrtve u Drugom svetskom ratu, a nikada dželati, kada je 2000. godine objavljena knjiga istoričara Jana Tomaša Grosa "Susedi".

Gros, poljski emigrant u SAD, detaljno opisuje u knjizi pokolj u gradiću Jedvabne i navodi da je ubijeno 1.600 Jevreja. On se tim zločinom pozabavio nakon velike i žučne polemike u Poljskoj.

Institut pamćenja naroda zvanično je potvrdio da su Poljaci iz mesta Jedvabne spalili najmanje 300 živih Jevreja u ambaru, medju njima žene i decu, da su pre toga ubili još 40 osoba i da su Poljaci, a ne Nemci bili vinovnici pogroma u još najmanje 23 mesta širom zemlje.

Gros, koji je javnosti otkrio zločin za koji je znao uzak krug istoričara, iako je nekoliko Poljaka osudjeno za pogrom posle rata, odbacio je licitiranje brojem žrtava i naveo da sada nema veze što je netačan podatak u knjizi o 1.600 ubijenih.

"Da su Poljaci spalili 340 osoba, jevrejske dece, žena i staraca u ambaru, a ne 1.600, da li bi to promenilo suštinu tog zločina? I da li treba da odahnemo uz olakšanje? Nismo tako strašni? Uspeli smo da ubijemo 'samo' 340, a ne 1.600 Jevreja. Lokalni meštani su pobili svoje susede, ne Nemci", kazao je Gros uoči 80. godišnjice.

Na 60. godišnjicu zločina, žitelji mesta Jedvabne pozatvarali su se u kuće i glasno puštali muziku da ne čuju molitve i izvinjenje tadašnjeg predsednika Aleksandra Kvašnjevskog, da bi 70. godišnjicu prvi put zajedno sa Jevrejima obeležili velikodostojnici Poljske katoličke crkve.

Juče, na 80. godišnjicu masakra pojavili su se poljski radikalni nacionalisti sa transparentima "Ne izvinjavam se za Jedvabne. Neka se izvine počinitelji" i "Završiti ekshumaciju, prekinuti blaćenje Poljaka od strane pseudoistoričara".

Glavni rabin Poljske Mihael Šudrih poručio je nakon demonstracija radikalnih nacionalista da oni ne predstavljaju većinu Poljaka, a da svaki dobar čovek mora da pamti takvu tragediju kakva se desila u mestu Jedvabne.

"Važna je reakcija ostalih jer, kako glasi izreka, da bi zlo pobedilo, dovoljno je da dobar čovek ne učini ništa. Neophodno je da zajedno postavimo branu govoru mržnje koji diže zidove medju ljudima", rekao je Šudrih.

Nakon Grosove knjige "Susedi", Ana Bikont je objavila delo "Mi iz Jedvabna", sa svedočanstvima o masakru. ;"Kada sam pisala knjigu 'Mi iz Jedvabna' puno je bilo ljudi koji su taj pogrom negirali, ali trend je bio takav da ih je bilo sve manje. Ali sada, na moje veliko iznenadjenje, taj trend se preokrenuo. Negiranja ima mnogo više nego tada. Nekako se nadam da to podstiču sadašnje vlasti i da će se to promeniti", kazala je Bikont.

Najnovija anketa o znanjima poljskih učenika o pogromu u mestu Jedvabne, radjena pre tri godine, otkrila je šokantan podatak da čak 46 odsto djaka veruje da su u tom pogromu Nemci pobili Poljake koji su sakrivali Jevreje. Anketa je radjena nakon što su vladajući konzervativci iz stranke Pravo i pravda uneli u zakone pretnju trogodišnjom kaznom zatvora svakome ko pripiše nacističke zločine i pomaganje Holokausta poljskom narodu.

Bikont navodi da sadašnje generacije nisu odgovorne za pogrom od pre 80 godina, ali da jesu za odnos prema tom zločinu.

"Odgovorni smo za to šta sa tim radimo danas. Mi se ponašamo kao da smo potomci ubica i branimo njihovo dobro ime. To je apsurdno i šteti Poljskoj. I kao da ne osećamo empatiju prema žrtvama. Veoma tužno", kazala je Bikman.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.