KABUL SE RUŠI KAO KULA OD KARATA: Talibani preuzimaju granice okolnih zemalja, samo 1 ostala izvan kontrole (VIDEO)
Deo sa snimka, Foto: Printscreen/Twitter

AVGANISTAN

KABUL SE RUŠI KAO KULA OD KARATA: Talibani preuzimaju granice okolnih zemalja, samo 1 ostala izvan kontrole (VIDEO)

Kada se pogleda karta više od 60 posto teritorije u rukama ove militantne organizacije koju ni 20 godina rata sa SAD i njenim saveznicima iz NATO nisu mogli da ih poraze

Objavljeno: 18:33h

„Istorija ima tendenciju da se ponavlja: prvi puta kao tragedija, drugi puta kao farsa., ova Hegelova misao koju je Karl Marks preneo u u svom delu "18 Brimer Luja Bonapartea se s pravo može preneti i na Avganistan, država u kojoj se vlada u Kabulu ruši kao kula od karata dok ANA uprkos silnim porazima pokušava da zaustavi najezdu Talibana koji su ofanzivi i koji će do kraja leta zauzeti celu zemlju.

Na društvenim mrežama pojavila se mapa teritorije koja je do današnjeg dana pod kontrolom Talibana. Kada se pogleda karta više od 60 posto teritorije u rukama ove militantne organizacije koju ni 20 godina rata sa SAD i njenim saveznicima iz NATO nisu mogli da ih poraze.

Prema vidljivoj mapi, stara prestonica Talibana u kojoj je stolovao jednooki Mula Omar je ponovo u njhovim rukama kao i grad Frah. Grad Mazar e Šarif je na ivici pada, dok još uvek odolevaju Herat, Kabul, Džalalabad.. Više od polovine okruga od nekih 420 koliko ova Centralno azijska država ima je takođe u rukama islamista.

Prema poslednjim informacijama, kasno sinoć 8.jula u ruke Talibana je pala skoro kompletna granica sa Tadžikistanom, sa koje su još početkom ove nedelje malobrojni vojnici ANA koji nisu hteli da da se predaju islamistima pobegli. Tako je na društvenim mrežama osvanuo snimak kako dvojica Talibana sa grabničnog punkta na mostu preko reke Pjandž skida Avganistansku zastavu i postavlja talibansku belu sa crnim slovima. punkt se nalazi u glavnog grada Gorno-Badakšana.

Sa granice sa Iranom dolaze i snimci iz Herata koji drže Talibani, gde se prikazuje prelaz Isalm Kala koji se nalazi zapadno od Herata, gde radosni talibani susreli su se sa iranskim graničnim jedinicama.

Na društvenim mrežama pojavili su se i snimci sa granice sa Turkmenistanom.

Za sada daleko izvan kontrole Talibana jeste ostala granica sa kinom na krajnjem severoistoku zemlje.

Inače u četvrtak uveče, američki predsednik Džozef Bajden je rekao da od avganistanskog naroda zavisi na koji način će voditi svoju zemlju, najavljujući da će se američka vojna misija u Avganistanu završiti 31. avgusta, uprkos novoj zabrinutosti zbog mogućnosti građanskog rata.

"Isključivo je pravo i odgovornost avganistanskog naroda da odlučuje o svojoj budućnosti i kako želi da upravlja svojom zemljom", istakao je on.

Bajden je rekao da SAD planiraju da isele hiljade avganistanskih prevodilaca iz zemlje, očekujući kraj američke vojne misije u toj zemlji 31. avgusta.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.