BELA KUĆA ŠALJE JASAN SIGNAL: "Ako Rusija ne može ili neće da deluje protiv hakera, to ćemo učiniti mi"!
Bela kuća, Foto: Profimedia

UPOZORENJE

BELA KUĆA ŠALJE JASAN SIGNAL: "Ako Rusija ne može ili neće da deluje protiv hakera, to ćemo učiniti mi"!

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u subotu da ne misli da iza nedavnog hakerskog napada stoji Moskva

Objavljeno: 21:48h

Vašington namerava da preduzme mere protiv hakera „iz Rusije“ ukoliko ruske vlasti ne reše da to same učine, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

- Na visokom nivou komuniciramo sa ruskim vlastima, sa kolegama. Nastavljamo da šaljemo jasan signal – ako ruska vlada ne može ili neće da deluje protiv kriminalaca sa sedištem u Rusiji, to ćemo učiniti mi - rekla je Psaki.

Imajući u vidu nedavne navode agencije „Blumberg“ da su hakeri napali najmanje 200 kompanija koje pružaju IT-usluge malom i srednjem biznisu, a da iza toga navodno stoji hakerska grupa REvil kojoj se pripisuju veze sa Rusijom, portparolka je rekla da SAD nastavljaju da prikupljaju detalje o tome da li se incident dogodio uz saznanje ili odobrenje ruske vlade.

- Iako obaveštajna zajednica još uvek nije nikome pripisala napad i još uvek nemamo nove informacije u vezi sa počiniocima, stručnjaci za bezbednost slažu se da kriminalna grupa REvil deluje iz Ruske Federacije i ima predstavništva širom sveta - objasnila je.

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden izjavio je u subotu da ne misli da iza nedavnog hakerskog napada stoji Moskva.

Zapadne zemlje više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i sajber-napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da Zapad nije naveo nikakve dokaze. Moskva je više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.