PALESTINAC ZATOČEN U IZRAELU ŽIVOTNO UGROŽEN: "Primetno je slab i gotovo da ne može da govori"!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAKON ŠTRAJKA GLAĐU

PALESTINAC ZATOČEN U IZRAELU ŽIVOTNO UGROŽEN: "Primetno je slab i gotovo da ne može da govori"!

Organizacije za ljudska prava su kritikovale takvu praksu

Objavljeno: 19:47h

Palestinac Gandafar Abu Atvan koga Izrael drži u zatočeništvu više od dva meseca, iako optužnica nije podignuta, je životno ugrožen, rekle su danas njegove pristalice.

Advokat 28-godišnjeg zatvorenika Džavad Bulos je upozorio da je stanje njegovog klijenta pogoršano u proteklim danima i da želi da bude premešten iz izraelske u palestinsku bolnicu.

Zatvorenik je prošao kroz nekoliko perioda kada je odbijao da pije vodu ili tečnost sa šećerom, solju i vitaminima, sudeći po medicinskoj dokumentaciji u koju je imao uvid Asošiejted pres.

Kako je navedeno Abu Atvan je "primetno slab i gotovo ne može da govori", niti može da pokreće ruke i noge.

Takvo stanje palestinskog zatvorenika ponovo je skrenulo pažnju na "administrativno pritvaranje", kontroverznu izraelsku politiku na osnovu koje se palestinski ekstremisti drže zatočeni ponekad i mesecima bez podizanja optužnice.

Organizacije za ljudska prava su kritikovale takvu praksu.

Advokat Bulos je rekao da je Atvan uhapšen u oktobru, pušten i ponovo uhapšen, ali optužnica nikada nije podignuta. Vrhovni sud Izraela je nedavno suspendovao administrativni pritvor Abu Atvana zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali je ostavljen "bolestan i zatočen u bolnici", objasnio je advokat.

Abu Atvan sada traži samo da odmah bude pušten i da se vrati kući slobodan ili da se premesti u palestinsku bolnicu.

Izraelska bolnica je odbila da se izjasni o stanju pacijenta, a izraelska bezbednosna služba Šin bet je potvrdila sudsku odluku o suspenziji pritvora. Na osnovu politike adminstrativnog pritvaranja Izrael drži Palestince bez optužnice pod sumnjom da su počinili bezbednosne prestupe koji nisu objavljeni.

Klub palestinskih zatvorenika koji zastupa hiljade Palestinaca zatočenih u Izraelu je rekao da je Abu Atvan počeo da štrajkuje glađu 5.maja u zatvoru i da je bio izložen zlostavljanju i napadima.

On je navodno premeštan u druge zatvore gde su ga tukli. Zdravlje mu se jako pogoršalo 21. juna, pa mu je bila potrebna hitna medicinska pomoć.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.