EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU! Osuđuju represiju režima u Turskoj!
Ilustracija, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

šok

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU! Osuđuju represiju režima u Turskoj!

Poslanici Evropskog parlamenta upozoravaju da bi, osim poboljšanja u spoljnopolitičkim pitanjima, napredak na bilo kojoj pozitivnoj agendi EU i Turske trebalo da zavisi i od pobljšanja u oblasti ljudskih prava

Objavljeno: 18:21h

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se osuđuje represija režima u Turskoj nad opozicionim političkim strankama, a vlasti u Ankari se pozivaju da osiguraju da sve stranke mogu slobodno i u potpunosti vršiti svoje legitimne aktivnosti u skladu sa osnovnim principima pluralističkog i demokratskog sistema.

Poslanici EP su najoštrije osudili optužnicu koju je podigao glavni javni tužilac Turske kojom se traži raspuštanje Narodne demokratske stranke, treće najveće političke stranke u turskom parlamentu.

Dodaje se da je u pitanju "vrhunac dugogodišnje akcije protiv ove stranke, njenih rukovodilaca i članova i traži njihovo nesmetano učesće u turskim demokratskim institucijama.

Evropski poslanici, takođe, osuđuju odluku turskih vlasti da na osnovu sumnjivih dokaza uklone demokratski izabrane gradonačelnike sa položaja i zamene ih neizabranim poverenicima.

Ukazuje se i na političke, zakonodavne i administrativne mere koje je turska vlada preduzela da paralizuje opštine kojima upravljaju gradonačelnici opozicionih partija u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

"Ove akcije i dalje podrivaju sposobnost političke opozicije da ostvaruje svoja prava i ispunjava svoje demokratske uloge", upozoravaju evropski poslanici.

Poslanici Evropskog parlamenta upozoravaju da bi, osim poboljšanja u spoljnopolitičkim pitanjima, napredak na bilo kojoj pozitivnoj agendi EU i Turske trebalo da zavisi i od pobljšanja u oblasti ljudskih prava i vladavini zakona u zemlji, uključujući prava žena, verske slobode i prava etničkih manjina i LGBTI zajednice.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.