ZVANIČNO: Turska napustila ISTANBULSKU KONVENCIJU
Ilustracija, Foto: EPA / SEDAT SUNA

borba protiv nasilja nad ženama

ZVANIČNO: Turska napustila ISTANBULSKU KONVENCIJU

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je već ranije najavio da će se Ankara povući iz sporazuma što je izazavalo žestoke kritike kako u zemlji tako i u inostranstvu

Objavljeno:

Turska je danas zvanično napustila međunarodni sporazum čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama, tzv. Istanbulsku konvenciju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je već ranije najavio da će se Ankara povući iz sporazuma što je izazavalo žestoke kritike kako u zemlji tako i u inostranstvu.

U više turskih gradova najavljeni su protesti zbog povlačenja iz Istanbulske konvencije koje je u martu najavio Erdogan a koje je danas stupilo na snagu.

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, tzv. Istanbulska konvencija, dokument je iz 2011. koji je potpisalo 45 zemalja i EU.

Radi se o prvom pravno obvezujućem i sveobuhvatnom međunarodnom mehanizmu za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Konvencija pruža nov i detaljan međunarodnopravni okvir za delotvornije iskorenjivanje ovih oblika nasilja.

Odluka koju je doneo Erdogan da povuče svoju zemlju iz konvencije, iako broj ubistava žena poslednjih deset godina u Turskoj raste, izazvala je bes organizacija za zaštitu prava žena i kritike EU-a, SAD i UN.

Turska vlada pojasnila je svoju odluku time da Istanbulska konvencija "potkopava porodične vrednosti" i "homoseksualnost želi da prikaže kao normalnu" zbog toga jer poziva da se ne diskriminišu ljudi prema polnoj orijentaciji.

Za razliku od brojnih zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, homoseksualnost u Turskoj nije zabranjena zakonom, ali je homofobija široko rasprostranjena, naglašava agencija AFP.

Analitičari tumače Erdoganovu odluku pre svega njegovom željom da okupi konzervativnu biračku bazu u kontekstu ekonomskih poteškoća sa kojima se zemlja suočava.

"Ovo povlačenje šalje opasnu poruku onima koji čine nasilje, sakate ili ubijaju: ono im kaže da mogu da nastave to da rade potpuno nekažnjeno", poručila je šefica Amnesti internešonela Agnes Kalamar.

"U smislu prava žena, Turska se vratila deset godina unatrag", dodala je ona.

Prošle godine 300 žena ubili su u Turskoj njihovi partneri ili bivši partneri, podaci su udruženja za zaštitu ženskih prava "Stavimo toaku na ubistva žena". Ove godine je, do sada, ubijeno 189 žena.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.