STRAŠNO UPOZORENJE NAUČNIKA: EPSILON SOJ korone, koji je nastao u Kaliforniji, MOŽE BITI OTPORAN NA VAKCINE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠTA NAS ČEKA?

STRAŠNO UPOZORENJE NAUČNIKA: EPSILON SOJ korone, koji je nastao u Kaliforniji, MOŽE BITI OTPORAN NA VAKCINE!

U najvećem problemu su, po svemu sudeći, vakcina Fajzer i Moderna

Objavljeno:

Novo istraživanje naučnika pokazalo je da vakcine protiv korone mogu biti neefikasne protiv najnovijeg, "Epsilon" soja virusa, koji se pojavio u Kaliforniji.

Ova varijanta ima čak tri mutacije "spajk" proteina (kojim se virus vezuje za ćeliju domaćina), a dosadašnji podaci pokazuju da ova kombinacija smanjuje učinak postojećih vakcina za čak 70 odsto, objavili su istraživači sa Univerziteta Vašington i laboratorije Vir Biotechnology iz San Franciska.

Kako piše Njujork Post, mutacije ovog soja neutralizuju antitela koje stvaraju vakcine kao što su Fajzer i Moderna, i tako štite od infekcije, objavljeno je u žurnalu Science, 1. jula.

Ove mutacije bi takođe mogle da "zaobiđu" i prirodno stvorena antitela kod ljudi koji su preležali koronu, zaključak je istraživanja.

Efikasnost trenutno postojećih vakcina bi mogla zbog ovoga da bude smanjena na samo 50 do 70 odsto, protiv ovog soja, koji je prvi put identifikovan u maju 2020. godine.

Prilikom istraživanja, naučnici su otkrili da jedan od "spajk" proteina, oslabljuje 14 od 34 neutralizirajuća antitela, piše sciencedaily.com.

Sve u svemu, čak 97 odsto svih slučajeva zaraze Epsilon sojem (ukupno ih je oko 50.000 otkrivenih) je u SAD, od čega više od pola u Kaliforniji.

U međuvremenu, Delta soj, koji je prvo detektovan u Indiji, postao je najdominantniji soj korone u svetu u sredu.

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/NY Post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.