"BORBA BRAĆE" - DOKUMENTARAC OTKRIVA ZAŠTO SU MEGAN I HARI NAPUSTILI KRALJEVSKU PORODICU: Šta je krenulo po zlu?
Princ Hari i Megan Markl, Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

POSLEDNJA SLAMKA

"BORBA BRAĆE" - DOKUMENTARAC OTKRIVA ZAŠTO SU MEGAN I HARI NAPUSTILI KRALJEVSKU PORODICU: Šta je krenulo po zlu?

Dokumentarac podvlači paralele između vremenskih razvoja dešavanja u palati Kensington koja su se odigrala otprilike u isto vreme

Objavljeno:

Princ Hari i Megan Markl ispričali su u sada već čuvenom intervjuu Opri Vinfri da su napustili zvanične kraljevske dužnosti zbog negativnog medijskog izveštavanja i posledica po mentalno zdravlje, međutim novi dokumentarac na britanskoj mreži ITV otkriva da je “poslednja slamka” bila kad im je uskraćeno da osnuju sopstveno domaćinstvo poput princa Vilijama.

Dokumentarac podvlači paralele između vremenskih razvoja dešavanja u palati Kensington koja su se odigrala otprilike u isto vreme.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa pokvarili su odnos sa princom Vilijamom nakon navoda da je Megan zlostavljala svoje osoblje, prema dokumentrcu “Hari i Vilijam: Šta je krenulo pogrešno?” (Harry and William: What Went Wrong?). U biografiji “Borba braće” (Battle of Brothers) prethodno se navodilo da je “Vilijam izbacio Harija” iz palate zbog spora, podseća “Njuzvik”.

Podela zajedničkog domaćinstva zvanično je objavljena u martu 2019, dva meseca nakon što je Megan prvi put rekla Hariju da imala samoubilačke misli, a osam meseci pre nego što su odleteli za Kanadu nakon napuštanja kraljevske porodice.

Želeli su svoje, ali je kraljica rekla “ne”

Bivši kraljevski dopisnik Kamila Tomini rekla je u dokumentarcu kako su Hari i Megan želeli da sami zasnuju svoje domaćinstvo poput Vilijama i Kejt.

Međutim njihov zahtev su odbili kraljica Elizabeta II i princ Čarls, Harijeva baka i otac.

- U tom trenutku, Hari i Megan su želeli svoju kancelariju kakvu imaju Kembridžovi (Vilijam i Kejt). Želeli su sopstvenu kancelariju da je vode iz Vindzora, kuće Frogmor u kojoj su tada živeli – rekla je ona ITV-u.

- U tom trenutku uskočili su kraljica i princ Čarls i rekli “ne, mi ćemo voditi vaše poslove”, i to je na neki način bila poslednja slamka jer su još jednom Saseksovi upitali “zašto ne mogu da imaju ono što imaju Kembridžovi? Trebali bi da budemo ravnopravni” – navela je.

Megan, Hari, Kejt i Vilijam su svi zajedno živeli u palati Kensington sa mnogo zajedničkog osoblja. Njihov zajednički sekretar za komunikacije Džejson Nauf je u mejlu upućenom privatnom sekretaru princa Vilijama u oktobru 2018. optužio Megan da je zlostavljala dva lična asistenta.

Istoričar Robert Lejsi opisao je u “Borbi braće” besnu svađu između dva princa, tokom koje je Vilijam podržao Naufa, a Hari Megan. Na kraju se podelilo čitavo domaćinstvo palate Kensington, a Hari i Megan su oformili novu privatnu kancelariju u palati Bakingem, gde je kraljičino osoblje, umesto odvojeno u Frogmoru.

- Neko blizak Vilijamu mi je rekao da je on od početka osećao da Megan ima agendu – rekao je Lejsi u dokumentarcu.

kraljevska porodica, kejt midlton, Princ Hari, Megan Markl
foto: Profimedia

"Održavanje laži"

Zvanično saopštenje iz marta 2019. pojavilo je svega osam meseci pre nego što je par dao prve naznake napuštanja kraljevske porodice kad su otkrili da su u Kanadi u novembru iste godine, radi proslave Dana zahvalnosti.

Međutim, vremenski sled događaja je veoma emotivno nabijen zbog načina na koji se prepliće sa bombastičnim izjavama koje su Hari i Megan izneli u intervjuu sa Oprom u martu 2021. Megan je pomenula priču objavljenu u novembru 2018. – mesec dana nakon mejla o zlostavljanju osoblja – u kojoj je ona optužena da je rasplakala Kejt na probi sa deverušama. Vojvotkinja je rekla da je u stvari bilo obratno.

Megan je ispričala da je do januara 2019. rekla Hariju da ima samoubilačke misli zbog negativnog medijskog izveštavanja. To je bilo dva meseca pre nego što je palata Bakingem zvanično objavila razdvajanje domaćinstva.

Megan je takođe optužila palatu za saučesništvo u širenju lažnih navoda.

- Ne znam kako mogu da očekuju da ćemo posle toliko vremena i dalje ćutati ako postoji aktivna uloga koju “firma” igra u održavanju laži o nama – rekla je.

Tokom snimanja dokumentarca “Hari i Vilijam” Omid Skobi, koautor biografije “Pronalazak slobode” (Finding Freedom) rekao je da je bilo konflikta još u ranoj fazi između Megan i palate.

- Megan je došla motivisana i spremna za rad i to je odmah podiglo prašinu. Ona je žena dobrano u tridesetim godinama. Mislim da je dokazala sebi i ljudima s kojima je do tada radila da zna šta radi. Svakako nije bila neko ko će menjati sebe samo da bi zadovoljila svoju okolinu. Smatrao sam da ih se treba podsetiti da oni nisu zvezde šoua, da postoji hijerarhija i da se oni u njoj ne nalaze veoma visoko – rekao je.

Tretiran kao autsajder

Princ Hari nedavno je bio u Londonu na otkrivanju statue svoje majke, princeze Dajane, na 60. godišnjicu njenog rođenja. Iako je bilo očekivanja da će se on i Vilijam pomiriti – a dva brata su zaista delovala opušteno i srećno – insajderi kažu da je njihov odnos i dalje veoma zategnut.

Princ Vilijam, Princ Hari, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Kako je preneo “Miror” pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom, na Harija se sada gledalo kao na "autsajdera" koji je napustio svoju ulogu u kraljevskoj porodici i teško je doći do nekog pomaka u zavadi, a da se emocije ne uzburkaju.

- Iako su se Vilijam i Hari okupili ove nedelje zbog isključivog razloga da odaju poštu majčinom nasleđu, Hari je došao “izvana” – rekao je izvor.

Insajder je još rekao da su braća “priredila šou” jer su želela da dan prođe glatko, ali jednom kad je bilo gotovo otišao je svojim putem. Hari se nakon ceremonije brzo vratio kući u Kaliforniji, gde je sa Megan i dvoje dece proslavio Dan nezavisnosti u svom novom domu.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.