ZATEZANJE ODNOSA IZMEĐU ESTONIJE I RUSIJE: Odgovor na odluku Moskve da proglase Marta Latea za personu non gratu!
Ilustracija, Foto: EPA/VALDA KALNINA

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA

ZATEZANJE ODNOSA IZMEĐU ESTONIJE I RUSIJE: Odgovor na odluku Moskve da proglase Marta Latea za personu non gratu!

Predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova najavila je da konzul Mart Late mora napustiti Rusiju u roku od 48 sati

Objavljeno:

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije namerava da uskrati gostoprimstvo jednom diplomati iz Rusije kao odgovor na odluku Moskve da estonskog konzula u Sankt Peterburgu Marta Latea proglasi za personu non gratu, izjavio je danas predstavnik ministarstva spoljnih poslova Estonije Air Lemik.

"Uobičajena praksa u međunarodnim odnosima je da se recipročno odgovori na proterivanje diplomata", ukazao je Lemik i objasnio da će ybog toga jedan ruski diplomata morati da napusti Estoniju, prenosi TAŠ.

Ranije danas, predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova najavila je da konzul Mart Late mora napustiti Rusiju u roku od 48 sati.

Predstavnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) potvrdili su da je estonski diplomata uhvaćen na delu delu dok je primao poverljive informacije od jednog ruskog državljanina.

Ruska obaveštajna služba je naglasila da su "takve radnje nespojive sa diplomatskim statusom i predstavljaju neprijateljski akt prema Ruskoj Federaciji".

FSB tvrdi da je estonski diplomata bio podvrgnut merama u skladu sa međunarodnim pravom, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije ocenilo da privođenje diplomatskog predstavnika te zemlje smatra provokacijom.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.