FRANCUSKA, NEMAČKA I VELIKA BRITANIJA IZRAZILE VELIKU ZABRINUTOST: Povodom najave Irana!
Ilustracija, Foto: AP

GORIVO ZA NUKLEARNE REAKTORE

FRANCUSKA, NEMAČKA I VELIKA BRITANIJA IZRAZILE VELIKU ZABRINUTOST: Povodom najave Irana!

To predstavlja ozbiljno kršenje obaveza Teherana" iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma

Objavljeno:

Francuska, Nemačka i Velika Britanija izrazile su danas "veliku zabrinutost" zbog najave Irana da će početi sa proizvodnjom metalnog uranijuma obogaćenog do 20 odsto kao gorivo za nuklearne reaktore.

Ministri spoljnih poslova tri evropske države istakli su u zajedničkom saopštenju da su "veoma zabrinuti zbog najnovijeg izveštaja IAEA koji potvrdjuje da je Iran započeo neophodne korake u proizvodnji obogaćenog metalnog uranijuma. To predstavlja ozbiljno kršenje obaveza Teherana" iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma (JCPOA).

Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je saopštila danas da je Iran obavestio o povlačenju iz medjunarodnog sporazuma o svom nuklearnom programu i da je preduzeo konkretne korake za proizvodnju uranijuma obogaćenog do 20 odsto čistoće za gorivo za reaktore.

Krajem prošlog meseca predsedavajući iranskog parlamenta Muhamed Baker Kalibaf izjavio je da Teheran nikada neće predati slike unutrašnjosti nekih od ;nuklearnih ;lokacija u Iranu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, pošto je ;sporazum ;o nadgledanju iranskog programa sa tom Agencijom istekao.

Pre tri godine je tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma i ponovno uveo sankcije Teheranu. Iran je reagovao kršenjem brojnih odredbi sporazuma. IAEA i Teheran postigli su tromesečni sporazum o nadzoru nuklearnih aktivnosti u februaru kako bi ublažili uticaj sankcija, a Iran je dozvolio nadzor pojedinih aktivnosti.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.