TALIBANI RUŠE SVE PRED SOBOM: Amerikanci se povlače, Avganistan u neviđenom haosu! (VIDEO)
Talibani, Foto: Profimedia

strašno

TALIBANI RUŠE SVE PRED SOBOM: Amerikanci se povlače, Avganistan u neviđenom haosu! (VIDEO)

Samo u severoistočnoj provinciji Badahšan militanti su zauzeli barem 11 okruga preko vikenda, prema rečima lokalnih zvaničnika

Objavljeno: 20:45h

Talibanski militanti preuzeli su kontrolu nad barem 28 okružnih središta u osam avganistanskih provincija protekle nedelje, dramatično pojačavši svoju kampanju uoči potpunog povlačenja američke vojske iz ratom uništene zemlje.

Samo u severoistočnoj provinciji Badahšan militanti su zauzeli barem 11 okruga preko vikenda, prema rečima lokalnih zvaničnika.

Mnoge pale okruge snage su jednostavno napustile bez borbe, rekli su članovi lokalnih vijeća. Navodno su snage bezbednosti izgubile moral zbog manjka vazdušne pomoći i drugih zaliha koje ne mogu na vreme doći do ugroženih područja.

Borbe u Badahšanu raselile su nekoliko stotina porodica, rekli su zvaničnici.

Otkad su međunarodne snage počele s povlačenjem iz Avganistana početkom maja, četvrtina okruga u zemlji pala je u ruke talibana.

U petak je sva međunarodna vojska napustila pistu u Bagramu, najvećoj američkoj vojnoj bazi u Avganistanu. Vašington želi završiti povlačenje svoje vojske do kraja avgusta.

Nedavne ofenzive talibana uglavnom su ciljale sever zemlje. Prema Avganistanskoj analitičkoj mreži, kabulskom trustu mozgova, cilj je da spreče stvaranje opozicije na severu.

U međuvremenu, talibani su osvojili teritoriju u mestu svoga nastanka u južnjačkoj provinciji Kandahar i jugoistočnoj provinciji Gazni, prema rečima zvaničnika.

Dok se američka vojska povlači, avganistanske kopnene snage bezbednosti verovatno će se suočiti s ozbiljnim problemima zbog manjka podrške iz zraka.

Avganistanske vazdušne snage su tokom godina usavršavane, ali se i dalje ne mogu porediti s američkim.

Bonus video:

01:38

Albanci prekrajajaju istorijske činjenice o Kosovskom boju

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.