PALA ODLUKA: Vašington imenovao Ejmi Gutman za ambasadorku u Nemačkoj
Vašington, Foto: Profimedia

SAD

PALA ODLUKA: Vašington imenovao Ejmi Gutman za ambasadorku u Nemačkoj

Buduću ambasadorku u Berlinu čeka niz teških zadataka. Pre svega biće neophodno popraviti odnose dveju zemalja koji su poslednjih godina, u vreme Donalda Trampa

Objavljeno:

Američke vlasti imenovale su Ejmi Gutman (Amie Gutmann) za novu ambasadorku u Nemačkoj koja će imati težak zadatak da se izbori sa nasledjem svog prethodnika Ričarda Grenela (Richard Grenell), preneo je preneo je danas Dojče vele (Deutsche Welle - DW).

Buduću ambasadorku u Berlinu čeka niz teških zadataka. Pre svega biće neophodno popraviti odnose dveju zemalja koji su poslednjih godina, u vreme Donalda Trampa (Trump) i njegovog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela teško narušeni.

Grenel je ostao upamćen po čitavom nizu provokativnih izjava i intervjua.

Istovremeno, pred budućom ambasadorkom je i čitav niz teških zadataka zbog različitih nacionalnih interesa SAD i Nemačke. Tu je pre svega spor oko izgradnje Severnog toka 2.

Sukob oko tog gasovoda koji je gotovo završen, a čijoj se izgradnji protive i SAD i neke evropske zemlje, nije uspeo da reši ni novi američki ministar spoljnih poslova Entoni Blinken (Anthony) prilikom nedavne posete Berlinu.

Blinken je posle razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel i ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom (Heiko Maas) izjavio da su "sankcije i dalje na stolu".

Prema navodima nemačke novinske agencije DPA, zahtev za izdavanje agremana poslat je nemačkom predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru (Frank-Walter Steinmeier) još 18. juna preko nemačke abasade u Vašingtonu.

Imenovanje još mora da odobri i američki Senat.

Ejmi Gutman će biti prva žena koja će u Nemačkoj predstavljati SAD. Ćerka je nemačkog Jevrejina koji je 1934, kao mladi student, nagovorio svoju braću, sestre i roditelje da pobegnu iz nacističke Nemačke - najpre u Indiju, da bi se kasnije njen otac Kurt Gutman preselio u SAD.

Ima 71. godinu, politikolog je i naučnica. Od 2004. je na čelu elitnog, privatnog univerziteta u Filadelfiji, u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, dodao je DW.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.