NAJVEĆA KAZNA U ISTORIJI VOL STRITA: Robinhud obrao ZELEN BOSTAN
Ilustracija, Foto: AP

au

NAJVEĆA KAZNA U ISTORIJI VOL STRITA: Robinhud obrao ZELEN BOSTAN

FINRA je kaznila Robin Huda sa 57 miliona dolara i naložila startup-u da plati oko 12,6 miliona dolara restitucije, plus kamate, hiljadama oštećenih kupaca

Objavljeno: 21:15h

Robin Hudu je naloženo da plati oko 70 miliona dolara za nanošenje štete milionima kupaca. To je najveća kazna koju je samoregulator sa Wall Streeta ikada izrekao.

Kontroverznu aplikaciju za trgovanje optužilo je u sredu Finansijsko industrijsko regulatorno telo za „sistemske nadzorne neuspehe“ i povredilo investitore dajući im „lažne ili obmanjujuće informacije“.

Sankcije FINRE protiv Robin Huda usredsređene su na velike prekide sistema koji su pogodili platformu u martu 2020. godine, kao i na postupke trgovanja opcijama u središtu tužbe porodice 20-godišnjeg trgovca Robin Hudom koji je prošle godine umro od samoubistva .

„Novčana kazna izrečena po ovom pitanju, najviša koju je ikada naplatila FINRA, odražava obim i ozbiljnost kršenja Robin Huda“, rekla je Džesika Huper, šef odseka za izvršenje FINRA-e, u izjavi.

FINRA je kaznila Robin Huda sa 57 miliona dolara i naložila startup-u da plati oko 12,6 miliona dolara restitucije, plus kamate, hiljadama oštećenih kupaca.

Robin Hud nije priznao niti odbacio optužbe.

Aludirajući na korene Robin Huda iz Silicijanske doline, Huper je rekao da usklađenost sa pravilima FINRE „nije neobavezna“ i ne može biti žrtvovana spremnošću da „’ razbiju stvari ’i poprave ih kasnije“.

U izjavi, Robin Hud je primetio da je uložio velika sredstva u poboljšanje stabilnosti platforme, obrazovne ponude, korisničku podršku i pravne timove

„Drago nam je što smo ostavili ovo pitanje iza sebe i radujemo se što ćemo se i dalje fokusirati na naše kupce i demokratizovati finansije za sve“, rekao je portparol Robin Huda u izjavi.

LAŽU I OBMANJUJU

FINRA je rekla da je „uprkos Robin Hudovoj samoopisanoj misiji da„ demistifikuje finansije za sve “, njena istraga otkrila da je start up„ iz nemara saopštavao lažne i obmanjujuće informacije “povezane sa kritičnim pitanjima od septembra 2016. godine.

Primeri uključuju pitanja da li bi kupci mogli da trguju na marži, kolika je količina gotovine na računima kupaca, koliku kupčevu moć imaju kupci i rizik gubitka sa kojim se kupci suočavaju u transakcijama.

FINRA je posebno ukazala na Aleksandra Karnsa, dvadesetogodišnjeg trgovca koji je umro od samoubistva u junu 2020. godine nakon što je na svom trgovačkom računu video negativni saldo od 730 000 dolara i pogrešno verovao da je to suma novca koji duguje. Tragedija je skrenula pažnju na gamifikovanu prirodu platforme Robin Hud i nedostatke korisničke službe startupa. Direktori Robin Huda rekli su da ih je "uništila" Karnsova smrt i od tada su napravili niz poboljšanja u trgovini opcijama.

Istraga FINRA otkrila je da su hiljade drugih kupaca pretrpele više od 7 miliona dolara ukupnih gubitaka „zbog pogrešnih izjava Robin Huda“.

NELOGIČNE INFORMACIJE

FINRA je takođe zaključila da od kraja 2017. godine, kada je Robin Hud pokrenuo trgovinu opcijama, kompanija „nije sprovodila dubinsku analizu“ pre nego što je odobrila ove sofisticirane transakcije.

Istovremeno, FINRA je utvrdila da između januara 2018. i februara 2021. Robin Hud „nije uspeo da razumno nadgleda“ tehnologiju na koju se oslanjao za izvršenje zanata.

Robin Hud je pokrenuo ovo pitanje u januaru kada je privremeno zabranio korisnicima kupovinu akcija Gejm stopa (GME) i drugih zaliha koje je pokrenula vojska trgovaca na Redditu. Vlad Tenev, izvršni direktor Robin Huda, odveden je pred Kongres na saslušanje na kojem je za kontroverzna ograničenja krivio zahtev njegove kompanije da stavi čak 3 milijarde dolara zbog nestabilnosti tržišta.

Konkretno, Gari Gensler, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, više puta je izrazio zabrinutost zbog „inherentnih“ sukoba interesa koji postoje u poslovnom modelu protoka naloga za plaćanje koji koriste Robin Hud i druge brokerske kuće koje ne naplaćuju provizije.

(Espreso / CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.