TAMNA STRANA AIRBNB-JA: Kompanija vredna 90 MILIJARDI dolara, ima TIM za prikrivanje NAJGORIH ZLOČINA!
Ubistva, silovanja, neprijavljeni vlasnici, samo su u nizu kriminalnih radnji vezanih za ovu platformu, Foto: Profimedia

OPREZNO SA IZNAJMLJIVANJEM

TAMNA STRANA AIRBNB-JA: Kompanija vredna 90 MILIJARDI dolara, ima TIM za prikrivanje NAJGORIH ZLOČINA!

Neki su izjavili da su se bavili žrtvama od kojih su se neke skrivale ili bežale od napada. U nekim ''misijama'' unajmila bi se ekipa čiji je zadatak bio ukloniti krv s tepiha ili prekriti rupe od metaka u zidovima.

Objavljeno:

Airbnb zapošljava sigurnosni tim koji odgovara na sve zločine počinjene u smeštajima koji se iznajmljuju putem njegove veb stranice, pokazao je izveštaj Blumberg Biznisvika. Vodeća svetska aplikacija za iznajmljivanje, čiji poslovni model počiva na poverenju između potpunih stranaca, imala je svoje načine za izbegavanje negativne reputacije.

Blumbergov izveštaj pokazao je da je Airbnb nudio isplate žrtvama kako bi zadržao poverenje javnosti. Američka agencija intervjuirala je neke od bivših članova sigurnosnog tima, među njima bivše radnike tajnih službi i vojne veterane. Tim čini oko 100 agenata u Dablinu, Montrealu, Singapuru i drugim gradovima. Njihovi članovi mogu slobodno potrošiti sve što je potrebno kako bi se žrtva osećala podržanom.

To uključuje plaćanje letova, smeštaja, savetovanja, zdravstvene zaštitite. Jedan od bivših članova nazvao je tu strategiju ''prikrivanja'' incidenata ''pucanje iz novčanog topa'' kako bi predočio da je kompanija spremna da isplati koliko god je potrebno za rešavanje nesrećnih slučajeva.

Nova godina

Prema citatu Blumberga, ''tim čisti tek nakon što se dogodi katastrofa''. Neki su izjavili da su se bavili žrtvama od kojih su se neke skrivale ili bežale od napada. U nekim ''misijama'' unajmila bi se ekipa čiji je zadatak bio ukloniti krv s tepiha ili prekriti rupe od metaka u zidovima.

Nik Šapiro, bivši zamenik šefa kabineta u CIA-i i savetnik Veća za nacionalnu sigurnost u Obaminoj administraciji, koji je bio Airbnb-jev šef kriznog upravljanja od decembra 2015. do septembra 2019, rekao je da je vodio tim u slučaju silovanja žene u stanu na Menhetnu. Incident se dogodio samo nekoliko nedelja nakon što je preuzeo dužnost u Airbnb-ju. 29-godišnja Australijanka bila deo grupe prijatelja koja je imala ključ unajmljenog Airbnbova smeštaja u centru Njujorka.

Prema dogovorenom, ključeve stana pokupila je u obližnjoj prodavnici. Neimenovana žrtva napadnuta je nakon što se vratila sama u stan rano ujutru nakon proslave Nove godine. Prema policijskim evidencijama u koje je Blumberg dobio uvid, napao ju je muškarac koji se skrivao u kupatilu naoružan nožem.

Policija je tog jutra uhvatila osumnjičenog koji je pronađen s nožem, njenom minđušom i parom ključeva. 24-godišnjak Džunior Li uhapšen je zbog seksualnog napada prema sudskim spisima. On tvrdi da nije krivi i sledećeg meseca bi trebao da se pojavi na sudu.

Airbnb je ugovorio preseljenje žrtve u hotel, platio majci let iz Australije, a zatim im je platio povratak kući s pokrivenim putnim zdravstvenim i savetodavnim troškovima. Airbnb-jeva potencijalna odgovornost zbog neprovođenja strože politike razmene ključeva nije bila problem zahvaljujući nagodbi od sedam miliona dolara.

Prema uslovima sporazuma o kojem je s Airbnb-jem pregovarao njujorški advokat Džim Kirk, žrtvi je zabranjeno da raspravlja o zločinu, tuži kompaniju ili implicira da je Airbnb bilo kako ''odgovaran'' za napad. O slučaju se pre nije izveštavalo, a portparol kompanije je za Blumberg objavio da nema komentara o slučaju. U e-mail poruci za Gardijan Airbnb je otvoreno priznao da je tim za ''poverenje i sigurnost'' deo njihove korisničke podrške.

''Naš sigurnosni tim naporno je radio kako bi pružio podršku žrtvi nakon stravičnog napada. Proaktivno smo kontaktirali njujoršku policijsku upravu kako bismo ponudili pomoć u njihovoj istrazi'', poručili su.

Korišćenje platforme

Otkad su 2008. dva studenta dizajna Brajan Česki, Džoi Gebaja i informatičar Nejtan Blečarzik, osnovali Airbnb kako bi olakšali vlasnicima kuća i apartmana iznajmljivanje, postojala je zabrinutost da bi se u tim objektima mogli počiniti zločini. S rastom broja rezervacija sigurnosni incidenti postajali su sve češći.

U Barseloni je muškarac ugostio dve Amerikanke pio s njima alkohol, a potom ih silovao. On je 2014. godine osuđen na 11 godina zatvora. Airbnb mu je doživotno zabranio korištenje platforme, a ženama je isplatio nepoznat iznos.

U 2018. Airbnb je optužen jer kompanija nije izvršila bezbednosnu proveru zaštitara nakon što je žena s Floride karla Stefaniak ubijena slaveći 36. rođendan u Kostarici, gde je pronađena zakopana u blizini unajmljenog apartmana. Kompanija je slučaj rešila neotkrivenim iznosom. Te godine je pokrenuta javna rasprava o sigurnosti nakon što je bračni par u penziji umro u Nju Orleansu nakon udisanja otrovnih plinova tokom sna.

Linija za pomoć

Blumberg je izvestio da je kompanija počela sa obukom tima koji bi odgovorio na pritužbe i interni sigurnosni tim koji bi preuzimao ozbiljne slučajeve. Kompanija vredna 90 milijardi dolara redovno troši na desetine miliona dolara svake godine kako bi sa svojim klijentima rešila incidente koji bi mogli imati negativne posedice u odnosima s javnošću.

U izjavi ovog meseca Airbnb je rekao da samo 0,1 posto noćenja rezultira prijavljenim sigurnosnim problemom na više od 200 miliona rezervacija godišnje. Takođe je poručio da je proširio telefonsku liniju za pomoć na engleskom jeziku za hitne slučajeve, a drugu za susede koji žele da prijave neovlaštene stanare pri iznajmljivanju Airbnb-ja.

Bonus video:

03:38

AKO ŽENA MOŽE DA VODI DRŽAVU, ŠTO NE BI MOGLA DA VOZI TRAMVAJ?! Upoznajte NEVENU, prelepu vozačicu tramvaja

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.