NAJNOVIJA VEST: Ukinuta presuda Bilu Kozbiju!
Bil Kozbi, Foto: Profimedia

pensilvanija

NAJNOVIJA VEST: Ukinuta presuda Bilu Kozbiju!

Vrhovni sud Pensilvanije utvrdio je da je sporazum sa prethodnim tužiocem sprečio glumca da bude optužen 2015. godine

Objavljeno: 19:39h

Najviši sud u Pensilvaniji ukinuo je u sredu osuđujuću presudu za Bil Kozbija zbog seksualnog nasilja nakon što je sporazum sa prethodnim tužiocem sprečio da bude optužen za taj slučaj.

Kozbi je odslužio više od dve godine zatvorske kazne od tri do deset godina u državnom zatvoru u blizini Filadelfije. Obećao je da će odslužiti svih 10 godina, umesto da prizna bilo kakvo kajanje zbog susreta sa tužiteljkom Andreom Konstand 2004. godine.

83-godišnji Kozbi, koji je nekada bio voljen kao „američki tata“, osuđen je zbog drogiranja i maltretiranja službenika Univerziteta Temple na svom prigradskom imanju.

Tužitelj je dozvolio svedočenje još nekoliko svedoka. Međutim, Vrhovni sud Pensilvanije rekao je da je svedočenje uprljalo suđenje, iako je niži apelacioni sud smatrao primerenim da pokaže obrazac potpisa drogiranja i zlostavljanja žena.

Kozbi je prva javna ličnost koja je osuđena u novijoj eri. Preokret bi mogao da učini tužioce opreznim da pozovu druge tužioce u sličnim slučajevima. Zakon o prethodnom svedočenju o lošem delu se, međutim, razlikuje, a presuda važi samo u Pensilvaniji.

U slučaju Kozbija, jedan od njegovih advokata rekao je da su tužioci izneli nejasne dokaze o njegovom ponašanju, uključujući i Kozbijeva sećanja u svom iskazu o davanju ženama alkoholna pića i seksualnim odnosima.

„Pretpostavka nevinosti za njega jednostavno nije postojala“, advokatica Dženifer Bonjean, obraćala se sudu u decembru. U maju je Kozbiju uskraćen uslovno puštanje nakon što je odbio da učestvuje u programima seksualnih prestupnika tokom skoro tri godine državnog zatvora.

Govorio je da će odbiti program lečenja i priznanje krivice čak i ako to znači da dobija 10 godina zatvora.

Ovo je prva godina da je imao pravo na uslovni izlazak iz zatvora na osnovu kazne od 3 do 10 godina izrečene nakon presude iz 2018. godine. Portparol Kozbija Endriju Vajat nazvao je odluku odbora za uslovnu slobodu „užasnom“.

Glumac Kozbi stekao je tokom svoje karijere bogatstvo od 400 miliona dolara. Komedija je njegov zaštitni znak, a njegov lik i delo bili su inspiracija mnogima.

Kozbi je pozvao Andreu na svoje imanje u Pensilvaniji one noći kada ga je optužila da je napio i seksualno uznemiravao.

Andrea Konstand je godinu dana kasnije otišla u policiju, dok ostali tužioci nisu to učinili.

Ona je odobrila identifikaciju koju policija inače ne započinje bez dozvole žrtve.

(Espreso / Huffpost)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.