SMISLILI KAKO DA SE VRATE U NORMALU: Imaju "viziju", neće više da BROJE NOVOOBOLELE
Singapur, Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

SINGAPUR I KORONA

SMISLILI KAKO DA SE VRATE U NORMALU: Imaju "viziju", neće više da BROJE NOVOOBOLELE

Šema, koju su predstavila tri člana kriznog štaba za kovid u Singapuru, ne predviđa lokdaun, niti masovno praćenje kontakta

Objavljeno: 19:50h

Dok zemlje širom azijsko-pacifičkog regiona ponovo pooštravaju ograničenja kako bi suzbile potencijalne "eksplozije" delta soja, Singapur je izneo "novu viziju" kako bi život vratio u normalu.

Šema, koju su predstavila tri člana kriznog štaba za kovid u Singapuru, ne predviđa lokdaun, niti masovno praćenje kontakta. Štaviše, podrazumeva vraćanje putovanja bez obaveznog karantina i odobrenje za masovna okupljanja. Predviđeno je čak i da se prestane sa svakodnevnim brojanjem novoobolelih od korona virusa.

Ovaj predlog je radikalno drugačiji od modela "nula transmisije" koje su usvojile mnoge zemlje i teritorije regionu, uključujući i Hingkong, koji je do sada uspeo da spreči masovno širenje zaraze.

Međutim, ovaj postojeći model, koji podrazumeva stroge mere i zaključavanje, neće moći da se održi kako se novi sojevi šire. Tako bar smatraju članovi kriznog štaba koji se zalažu za novi model.

Umesto toga, kako kažu, treba živeti sa kovidom, i to je, smatraju moguće.

- Loša vest je da kovid-19 verovatno nikad neće nestati. Dobra vest je da je moguće živeti normalno iako nas virus okružuje - rekao je Gan Kim Jong, ministar trgovine u Singapuru, a sa njim se slažu i kolege iz sektora finansija i zdravlja, Lorens Vong i Ong je Kung.

- Možemo da okrenemo pandemiju u nešto manje opasno, manje zastrašujuće, poput gripa, ovčijih boginja, bolesti "ruku, nogu i usta", i da nastavimo sa našim životima - ističu ministri.

To je smeo plan, koji bi mogao da postane matrica drugim zemljama koje traže način da se vrate u normalu i ponovo dopuste putovanja i pruže nadu frustriranim građanima koji nakon 18 meseci pandemije samo žele da žive život bez restrikcija.

Kako će to da postignu?

Šta je ključ za olakšani pristup pandemiji? Visoka stopa vakcinacije!

Singapur je na korak od toga da prvom dozom vakciniše 2/3 stanovništva u prvoj polovini jula, a plan je da svi oni dobiju drugu dozu najkasnije do 9. avgusta.

- Vakcine su veoma efikasne u smanjenju rizika od infekcije i prenosa zaraze. Ako ste inficirani, vakcine će pomoći da nemate teške simptome - kažu ministri.

Što se više ljudi vakciniše, tako će i Singapur menjati način na koji dnevno prati broj novoobolelih.

Prateći matricu sličnu onoj kada je epidemija gripa, Singapur će pratiti samo broj obolelih sa teškim simptomima, kao i koliko je pacijenata na intenzivnoj nezi. Inficiranim ljudima će biti dozvoljeno da se leče od kuće.

Manje ćemo onda brinuti o tome da li će zdravstveni sistem biti preopterećen - kažu ministri.

Sa novim, potencijalno opasnijim i zaraznijim varijantama, koje zabrinjavaju čitav svet, ministri razmišljaju i o "bust vakcinama" koje će možda biti potrebne u budućnosti i predložili su da se uspostavi "višegodišnji program vakcinacije".

Testiranje i nadzor će i dalje biti neophodni, ali ministri predlažu da se testiranje vrši u specifičnim situacijama, recimo uoči velikih društvenih događaja, ili po povratku iz inostranstva. Smatraju da je to bolje od praćenja i smeštanja bliskih kontakata u karantin.

Da bi se ovo uradilo, ministri kažu da će se testirati lakšim i bržim metodama, pošto se rezultati PCR testa duže čekaju.

To će možda podrazumevati i "analizu daha", koje bi trebalo da daju rezultate za minut ili dva. Sa vremenom, biće i više terapija za kovid-19. Ministri već predlažu terapije koje su efikasne kod lečenja teško obolelih, koji ubrazvaju oporavak i smanjuju rizik od teških posledica i tragičnog ishoda.

Kažu i da će apelovati na građane da praktikuju "društvenu odgovornost", poput održavanja higijene, izbegavanja okupljanja kada se osećaju loše i slično, kako bi se predupredilo širenje zaraze.

- Sa vakcinama, testiranjem, terapijama i primenom društvene odgovornosti, možda bi naš odgovor na to kada se neko razboli od kovida mogao da bude mnogo drugačiji nego sada - kažu ministri.

Druge zemlje i dalje oprezne

Singapur je slovio za primer u pandemiji, zbog uspešnog konstrolisanja virusa. To su postigli tako što su imali stroge kontrole na granicama, organizovane karantine i pratili su kontakte. Isto tako, imali su strogu politiku koja se tiče nošenja maski i okupljanja.

Oni su uspeli da spreče eksploziju virusa, uključujući i pik novoobolelih u aprilu prošle godine. U maju manji klaster je otkriven među zaposlenima na aerodromu Čangi, što je dovelo do pooštravanja mera.

Na 5,7 miliona stanovnika, u proseku su dnevno beležili 18 novoobolelih u poslednjih mesec dana, a od početka pandemije su registrovali samo 36 smrtnih slučajeva.

Novi pristup Singapura je pomak u odnosu na druga mesta koja su bila uspešna u upravljanju pandemijom, ali imaju relativno nisku stopu vakcinacije i nedavno su ponovo uvela oštra ograničenja.

Više gradova u Australiji, u kojima živi oko 10,2 miliona ljudi, je od ponedeljka ponovo u lokdaunu zbog straha da bi delta soj mogao da dovede do haosa. Australiju su svi hvalili zbog načina na koji se izborila sa pandemijom, ali je procenat vakcinisanih veoma mali. Jedva da je 5 odsto populacije primilo obe doze, dok taj postotak u SAD iznosi 46 odsto, a u Britaniji 48 odsto.

Novi Zeland je rekao da razmišlja o tome da maske postanu obavezne tako gde je "visok nivo uzbune" i zaustavio putovanja bez karantina sa susednom Australijom nakon izbijanja Delta varijante.

U finansijskom centru Hong Kongu, gde je mnogo onih koji se premišljaju da li da prime vakcinu i cepljeno je svega 21 odsto populacije, kažu da će od 1. jula zabraniti putničke letove iz Velike Britanije zbog delta soja.

Za to vreme, Kina je iskoristila milijardu doza vakcina, međutim razmišljaju da granice ne otvore bar još godinu dana. U gradu Guanžou, žele da izgrade ogromni karantin centar sa 5.000 soba gde bi smeštali putnike i bliske kontake obolelih.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.