PUTIN PRVI PUT POMENUO SVOG NASLEDNIKA! Šta čeka Ruse 2024. godine?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

PUTIN PRVI PUT POMENUO SVOG NASLEDNIKA! Šta čeka Ruse 2024. godine?

"Britanci su ulaskom na našu teritoriju hteli da testiraju naš vojni odgovor"

Objavljeno: 19:43h

Vladimir Putin poručio je Rusima da će doći vreme kada će imenovati svog mogućeg naslednika u Kremlju, ali je istakao da će konačno o tome odlučiti birači.

Šezdesetosmogodišnji Putin na vlasti je, kao predsednik ili premijer, od početka milenijuma. Trenutni Putinov mandat završava se 2024., a njegove izjave pomno se prate zbog mogućih naznaka o tome planira li da produži svoju vladavinu.

Prošle godine Rusija je promenila Ustav, a promenom je Putinu omogućeno da bude predsednik u još dva šestogodišnja mandata, odnosno potencijalno do 2036. Parlamentarni izbori se održavaju u septembru ove godine, a vlasti su zabranile organizacije zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

"Doći će vreme kada ću, nadam se, moći da kažem da ta i ta osoba zaslužuje, po mom mišljenju, da bude lider tako predivne zemlje poput Rusije, naše domovine", kazao je Putin odgovarajući na ruskoj državnoj televiziji na pitanja građana.

"Britanci su ulaskom na našu teritoriju hteli da testiraju naš vojni odgovor"

Britanski razarač, za koji Moskva tvrdi da je ilegalno ušao u njeno teritorijalno more blizu Krima ranije ovog meseca, učinio je to kako bi se detaljno testiralo na koji će način reagovati ruske snage, kazao je Putin.

Rusija tvrdi da je britanski razarač HMS Difender (Defender) ušao u rusko teritorijalno more, ali Velika Britanija i većina zemalja smatraju da je reč o ukrajinskoj teritoriji, pošto se incident dogodio blizu Rta Fiolent na poluostrvu Krim, koji je Rusija anektirala 2014. London navodi da je razarač putovao međunarodno priznatim koridorom na putu iz Ukrajine prema Gruziji i negira da je došlo do sučeljavanja sa ruskim snagama. Rusija pak tvrdi da su njene snage ispucale hice upozorenja prema HMS Difenderu.

"To je, naravno, bila provokacija. Bilo je jasno da je razarač ušao tražeći prvenstveno vojne ciljeve. Pokušavao je da iskoristi izviđački avion da bi otkrio kako će naše snage da zaustave takve provokacije, da bi video šta će se dogoditi na našoj strani, kako stvari funkcionišu i gde se šta nalazi", kazao je Putin. Ruski predsednik vidi i političku komponentu incidenta koji se dogodio nedugo nakon susreta Putina sa američkim predsednikom Bajdenom u Ženevi.

"Sastanak u Ženevi se upravo održao. Dakle, zašto je ta provokacija bila potrebna, koji je bio cilj? Kako bi se naglasilo da ti ljudi ne poštuju izbor Krimljana da se pridruže Ruskoj Federaciji", kazao je. Istovremeno je umanjio ozbiljnost mogućih posledica incidenta.

"Čak i da smo potopili britanski razarač blizu Krima, malo je verovatno da bi svet bio na ivici trećeg svetskog rata", zaključio je Putin.

(Espreso/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.