"KATASTROFA SE DESILA ZBOG ZGRADE U KOJOJ JE STAN IMAO I NOVAK ĐOKOVIĆ"! Nove optužbe posle UŽASA U MAJAMIJU
Park 87, levo, Foto: Profimedia

majami

"KATASTROFA SE DESILA ZBOG ZGRADE U KOJOJ JE STAN IMAO I NOVAK ĐOKOVIĆ"! Nove optužbe posle UŽASA U MAJAMIJU

Među elitnim vlasnicima stanova u zgradi Park 87 nalazio se i najbolji svetski teniser

Objavljeno: 15:25h

Dve i po godine pre nego što se njena zgrada srušila, odbijena je jedna u nizu žalbi stanarke Champlain Towers, Mara Čuele na građevinski projekat koji je nikao u komšiluku.

Naime kao član odbora udruženja stanara, ona je 2019. pisala zvaničniku za građevinarska pitanja, da su stanari "Zabrinuti da je gradnja pored Surfsajda preblizu; radnici su kopali preblizu dvorišta naše zgrade jako smo zabrinuti u vezi održivosti naše zgrade", napisala je, prilažući fotografije građevinskog prostora direktno preko puta imanja zgrade.

"Nemam šta da provrerim", usledio je odgovor zvaničnika Rosenda Prieta, i to samo 28 minuta kasnije. Razlog - ultra luksuzni toranj, zvani Park 87 nalazio se tačno na granici Surfsajda i Majami Biča, razdvajajući ih.

Nakon katastrofe Champlain Towers South, Park 87, Eighty Seven Park je još ozloglašeniji: na videlo izlaze sve žalbe stanara okolnih zgrada da su ugroženi, i da će ova građevina poremetiti balans celog kompleksa i izazivati podrhtavanja, tvrde prijatelji i članovi porodica vlasnika stanova, a kao dokaz priloženi su mejlovi koje je grad objavio.

Izuzetno luksuzni toranj poznat kao Park 87, levo, preko puta ruševina Champlain Towers South. Nema dokaza da je izgradnja ove luksuzne građevine, koja se odvijala između 2016. i 2019. godine, doprinela kolapsu.

Oficijalno sapoštenje za CNN od članova razvnojne grupe koja stoji iza projekta Park 87, osporava bilo kakav doprinos kolapsu. "Uvereni smo da izgradnja 87 Parka nije prouzrokovala niti doprinela kolapsu koji se dogodio u Surfsajdu".

Dovodi se u pitanje ograničenja visine zgrada, koje se odnosi na zgrade u Surfsajdu, ali ne važi u Majami Biču. Kako je zgrada park 87 imala 18 spratova, a zgrade iz kompleksa Champlain Towers su ograničene na 12, zaključak je da 18 spratova nije trebalo "ugurati" između dva grada, ako pravila nisu ista.

Nova zgrada, toranj Park 87 nadvija se nad svojim sada uništenim susedom, i blješti svojim glatkim, staklenim oblinama u kontrastu sa starogradnjom i betonskim balkonima dela Champlain South koji se još uvek drži.

Majami, Zgrada
foto: Profimedia

Ćerka nestale stanarke Magali Delgado, Megi Remzi rekla je za CNN da se njena majka žalila na podrhtavanja, i da je bila jako zabrinuta za sigurnost sopstvene zgrade, i ugroženosti iste novim projektom koji se gradio u komšiluku.

Park 87 dizajnirao je poznati arhitekta Renzo Piano - a naplatio ga je dobro. Ova zgrada svakako odskače jer komšiluk istorijski pripada višoj srednjoj klasi Majami Biča, a stanovi se prodaju za milione dolara, daleko više od većine onih u Champlain South-u.

Među elitnim vlasnicima nekretnina zgrade Park 87, nalazio se i najbolji svetski teniser Novak Đoković, koji je 2019. kupio stan na devetom spratu, i prodao ga početkom ovog meseca, dakle manje od dve nedelje od smrtonosnog urušavanja susedne zgrade.

Peter Diga, predsednik i izvršni direktor udruženih graditelja i izvođača radova, potvrdio je da je Park 87 jedan od uzroka propasti Surfsajda, mada "verovatno će se ispostaviti da tu postoji splet okolnosti koje su doprinele: zgrade se stalno grade pored zgrada pa se ne sruše". Objasnio je da manji potresi nisu neobična pojava, ali ono zabrinjavajuće jesu oštećenja same zgrade, poput onih navedenih u inžinjerskim izveštajima iz 2018, gde upozorava na pucanje betona u garaži zgrade.

Naime, sve više se upire prstom na toranj zgradu Park 87, a bivša članica odbora istočne zgrade Champlain Towers, Marta Castro, svedoči o žalbi komšija iz južne zgrade koja je srušena.

"Svi u gradu su znali probleme sa kojima se suočavaju, moje komšije su osećali vibracije, bunili su se i žalili, pisali bezbroj peticija koje sam lično potpisala ali ništa nije urađeno po tom pitanju", rekla je za CNN.

Zvanični podaci koje je objavio grad govore o nizu ogorčenih mejlova stanara južne zgrade koja se srušila, na temu krša, buke, neodgovornosti, upućenih kompaniji Terra Group, koja stoji iza projekta Park 87. Priložene su i fotografije i video snimci.

Građevinski otpad, buka, manjak odgovornosti

"Šokirana sam i razočarana kada vidim nedostatak saradnje, pažnje i poštovanja koje je Terra pokazala prema našim stanarima", uputila je Anet Goldstein, članica upravnog odbora kompleksa direktorima kompanije. „Rekli ste da želite da budete dobar komšija ... Ovo je zaista nečuveno i bez presedana, imajući u vidu šta sve čujemo od drugih udruženja u okruženju koja su trpela vašu gradnju.“

Međutim, u objavljenim e-majlovima koje je Surfsajd do sada objavio, nema govora o žalbama stanara na podrhtavanje izazvane gradnjom. Govori se o buci, a kompanija Terra je kažnjena najmanje 8 puta zbog prekomerne buke, od 50 žalbi u periodu između 2016. i 2019. Za sada nije utvrđenij nijedan slučaj postupanja po zakoniku koji su posebno povezani sa navodnim podrhtavanjem izazvanih izgradnjom.

Direktor kompanije Terra odgovorio je da su građevinski radnici rešili ili su u procesu rešavanja nekoliko specifičnih problema, uključujući plastičnu penu koja je začepila bazen Champlain i neobezbeđene cerade koje su bučno lepršale na vetru.

Portparol Majami Biča nije odgovorio na zahteve za komentar o tome da li su službenici zgrada bili upoznati sa žalbama stanovnika Champlain Towers ili su planirali da istraže to pitanje nakon katastrofe. Prieto, bivši zvaničnik zgrade Surfsajda, takođe nije odgovorio.

2015. je Majami Bič je odobrio izgradnju zgrade Park 87, uz legalno odobrenje za povećanje visine koje je zakonski ograničeno u toj oblasti. Kao jedan od uslova, Terra se složila da izgradi javne pešačke staze od ulice do plaže i plati gradu 10,5 miliona dolara za preuređenje obližnjeg parka i nekoliko infrastrukturnih nadogradnji. Za uzvrat je investitor dobio ulicu 87 Terrace, koja razdvaja PArk 87 zgradu od Champlain South zgrade koja se srušila.

Majami, Zgrada
foto: Profimedia

Džoj Malakof, koja je u to vreme obavljala dužnost poverenika Majami Biča rekla je nije upoznata sa žalbama stanovnika Surfsajda na izgradnju.

"Koliko znam, Park 87 bio je vrlo pažljivo izgrađen, dobro izgrađen i skupo izgrađen", izjavila je Malakof.

Međutim, projekat Park 87 se prethodno suočio sa kontroverzom oko placa izgradnje, jer se na tom mestu nalazio hotel Biltmore Terrace, koji je projektovao poznati arhitekta Majamija Morris Lapidus, a koji je srušen zarad Parka 87. Hotel nije bio zaštićen istorijskim pravilima očuvanja, ali Terra je prvobitno obećala da će renovirati hotel i uz njega dodati stambenu zgradu.

Umesto toga, hotel je srušen uz izgovor da projekat nije održiv. Neki aktivisti zajednice žalili su se na "klasičnu navlakušu", objavio je tada Majami Herald.

Malakoff je rekao da je hotel bio u lošem stanju. "Par zaštitara su se zaista borili da ga zadrže, ali njegovo vreme je prošlo", rekla je.

Toranj Park 87 je među najskupljim u gradu. Njegov penthaus je na tržište izašao 2019. godine, a procenjen je na 68 miliona dolara, što bi bila najveća cena za stan ikad prodatog na Floridi, navodi The Wall Street Journal (Na kraju je prodat za samo 37 miliona dolara.)

Stan sa četiri spavaće sobe u zgradi, sa cenom od 10.9 miliona dolara postavljen je početkom meseca na web stranici za nekretnine Zillow - sa fotografijama koje prikazuju prostran pogled na ono što je danas gomila ruševina.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.