VEĆI DEO SEVERNE HEMISFERE ZAHVAĆEN TOPLOTNIM TALASOM: Temperatura ruši sve REKORDE, i JUL ĆE DA "GORI"!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TEK ĆE DA PRŽI

VEĆI DEO SEVERNE HEMISFERE ZAHVAĆEN TOPLOTNIM TALASOM: Temperatura ruši sve REKORDE, i JUL ĆE DA "GORI"!

Kasnije ove nedelje u nekim evropskim zemljama temperature bi mogle da dostignu i 40 stepeni

Objavljeno:

Toplotni talas zahvatio je veći deo severne hemisfere poslednjih dana, a visoke temperature najviše su na svojoj koži osetili stanovnici Evrope i Kanade. Međutim, prema najnovijim vremenskim kartama, izgleda da će se vrućine nastaviti i ove nedelje u mnogim regionima Evrope i Severne Amerike.

Evropa se prošle nedelje našla usled velikog toplotnog talasa, dok je Moskva zabeležila najvišu ikad temperaturu u junu. Pored vrućine, Evropa se poslednjih dana suočila i sa nizom ekstremnih vremenskih uslova, sa olujama, grmljavinama i poplavama.

Delovi SAD i Kanade su takođe bili izloženi "toplotnoj kupoli", oblasti visokog pritiska koja u osnovi zadržava toplotu u određenom regionu, što je rezultiralo toplotnim talasom znatno iznad normalnih temperatura.

Kanada je u nedelju prijavila najvišu temperaturu ikada - grad Liton u Britanskoj Kolumbiji dostigao je 46,6 stepeni Celzijusovih.

I stanovnici istočne Evrope i delova Sibira nenaviknuti na visoke temperature bore se sa toplotnim talasom koji je zahvatio region.

Kijev i Budimpešta iskusili su rekordno visoke temperature u junu, toplotni talas zahvatio je i Srbiju i Beograd, što je dovelo do nekoliko smrtnih slučajeva na bazenima i rekama nakon što su ljudi hteli da se rashlade.

U Ukrajini su stanovnici ignorisali upozorenje vlasti o neobično visokoj koncentraciji bakterije na nekim plažama.

Prema vremenskim kartama WXCHARTS, koji uzima podatke od MetDeska-a, toplo vreme iznad Evrope i Severne Amerike najverovatnije će se nastaviti u narednih nekoliko dana.

Visoke temperature zabeležene su u ponedeljak u delovima zapadne Kanade (do 31 stepen), a i severozapadni delovi SAD, kao što su Portland i Sijetl, bili su u "crvenom" početkom nedelje.

Dok se toplo vreme nastavlja ove nedelje u Severnoj Americi, slični uslovi očekuju se i u mnogim delovima Evrope.

Mapa WXCHARTS od utorka pokazuje veći deo Evrope pokriven crvenom bojom, sugerišući da bi temperature mogle da pređu 30 stepeni u nekoliko oblasti.

Kasnije ove nedelje u nekim evropskim zemljama temperature bi mogle da dostignu i 40 stepeni.

U subotu i nedelju u delovima Španije očekuje se 40 stepeni, dok se toplotni talas u subotu očekuje i u južnoj Francuskoj, sa temperaturom od 30,4 stepeni.

Grmljavinske oluje zabeležene su u delovima zapadne i centralne Evrope, dok su se grad, vetrovi i poplave takođe dešavale u nekim oblastima tokom poslednjih nekoliko dana.

Međutim, čini se da se period intenzivnih vremenskih uslova uskoro neće završiti, s upozorenjima za dalje oluje u ponedeljak.

Ekstremna vrućina očekuje se i narednih dana, a očekuje se da temperatura u nekim gradovima u Bugarskoj dostignu 39 stepeni, dok su pojedini gradovi u Rumuniji, uključujući i Bukurešt, pod šifrom crveno, sa temperaturama koje dostižu 41 stepen na zapadu zemlje.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.