METEOROLOG ĐURIĆ NAJAVIO TEMPERATURNI OBRT: Očekuje nas pad temperature, a ponegde kiša i grad!
Đorđe Đurić, Foto: printscreen

vreme

METEOROLOG ĐURIĆ NAJAVIO TEMPERATURNI OBRT: Očekuje nas pad temperature, a ponegde kiša i grad!

I ova vrućina je posledica napajanja veoma tople vazdušne mase iz severne Afrike u sklopu jugozapadne struje

Objavljeno:

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je da nam vremenska prognoza od četvrtka donosi osveženje i znatno prijatnije temeperature.

Toplotni talas još jedan dan i sreda, temperatura do 38 ℃. Od četvrtka mnogo prijatnije.

Pred nama je sunčan i vreo dan. Maksimalna temperatura biće od 34 do 38 ℃, u Beogradu do 36 ℃.

Vremenska prognoza pokazuje da će u sredu biti sunčano i tropski toplo u Srbiji. Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar krajem dana na severozapadu. Minimalna temperatura od 16 do 24 ℃, maksimalna dnevna od 34 do 38 ℃, u Beogradu do 36 ℃.

Zbog veoma visokih temperatura, danas i sutra preporučuje se smanjenje aktivnosti na otvorenom na minimum, dok je potreban oprez i zbog veoma visokih vrednosti UV zračenja, pa se ne preporučuje izlaganje sunca više od 15 minuta bez adekvatne zaštite. Veliki oprez je neophodan i u saobraćaju i ne krenuti na put u najtoplijem delu dana. Inače, kako su spoljne temperature do 38 ℃, na suncu i još mnogo toga, u prostorijama i vozilima sa rashladnim uređajima, temperaturna razlika između spoljašnjosti i okoline ne treba da bude veća od 7 stepeni, jer organizam može doživeti šok, kao i u slučaju iznenadnog ulaska u bazene, reke, more i druge vodene površine.

I ova vrućina je posledica napajanja veoma tople vazdušne mase iz severne Afrike u sklopu jugozapadne struje. Za razliku od prethodnog toplotnog talasa, koji je u Beogradu doneo temperaturu do 40 ℃, trenutni toplotni talas biće oko dva stepena manje intenzivan.

Vremenska prognoza za vikend

Od četvrtka temperature slede za 5 do 7 stepeni, tako da u petak i vikendom očekujemo oko 29-30 ℃ Bićemo pod uticajem ciklona nad srednjom Evropom, pa se očekuje promena sunčanih i oblačnih intervala i znatno prijatnije vreme, zbog priliva nešto svežije vazdušne mase sa severozapada, pa će temperature biti oko prosečnih letnjih vrednosti. Mestimično pljuskovi sa grmljavinom očekuju se samo ponegde, a u četvrtak posle podne ponegde se očekuje i grmljavina sa gradom. Ipak, uprkos osveženju i lokalnim padavinama, ne očekuju se intenzivnije padavine, osim lokalno u sklopu manje grmljavine.

Bonus video:

01:23

Kurir televizija istraživala: Kakve nas cene očekuju u Grčkoj

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.