MISTERIOZNA SMRT AGENTA: Da li će se uskoro razrešiti slučaj čoveka koji je UHODIO I SAMOG KLINTONA?
Klinton, Foto: Printscreeen/YouTube/RadioSlobodnaEvropa

decenija od smrti

MISTERIOZNA SMRT AGENTA: Da li će se uskoro razrešiti slučaj čoveka koji je UHODIO I SAMOG KLINTONA?

Policija je tri godine kasnije zatvorila slučaj, uz zaključak da je smrt dešifranta “verovatno bila nesreća”, uprkos uverenju njegove porodice da je ubijen i sumnji iznetoj u zaključku istrage

Objavljeno:

Nakon više od decenije smrt “špijuna u torbi” mogla bi se rešiti uz pomoć nove tehnologije.

Zapanjujući slučaj 31-godišnjeg agenta MI6 Gareta Vilijamsa privukao je pažnju svetskih medija i zbunjivao krivične stručnjake, piše “San”. Njegovo telo pronađeno je u putnoj torbi sa katancem i ključom ispod njega u kadi kupatila u Londonu u avgustu 2010.

Policija je tri godine kasnije zatvorila slučaj, uz zaključak da je smrt dešifranta “verovatno bila nesreća”, uprkos uverenju njegove porodice da je ubijen i sumnji iznetoj u zaključku istrage. Kasnije te 2013. zamenik komesara policije Metropoliten Martin Hjuit je rekao da je u stanu u kojem je Garet umro pronađeno do 15 uzoraka DNK.

Međutim, policija danas ima na raspolaganju naprednije forenzičke i DNK tehnike, a u njihovoj nacionalnoj bazi podataka ima desetine hiljada ljudi više nego u vreme Viljamsove smrti.

-Ako se u ovom stanu identifikuje DNK druge osobe, to će biti veoma značajan pomak – rekao je Entoni Glis, bezbednosni stručnjak Univerziteta Bakingem.

Vilijams je odrastao na ostrvu Anglsi na severu Velsa i bio je matematički genije. Diploma srednje škole dobio je dok je još bio u osnovnoj. Dok je napunio 13 godina već je radio povremeno na univerzitetu.

Dok je bio na Univerzitetu Mančester primetile su ga tajne službe zbog izvanrednih veština u igricama na internetu. Ali, čim je potpisao Zakon o službenim tajnama, sve se promenilo.

Vilijams, koji je živeo sam, poslednji put je viđen živ 15. avgusta 2010. Policija je posetila njegov stan u Londonu nedelju dana kasnije, kad su kolege rekle da ne mogu da ga kontaktiraju već pet dana. Otkriveno je da je stan zaključan izvana, a njegovo nago telo koje se raspadalo pronađeno je u crvenoj putnoj torbi sa spoljnim katancem smeštenoj u kadi kupatila glavne spavaće sobe.

Nije bilo znakova nasilnog ulaska, niti borbe u stanu, kao ni povreda na njegovom telu. To je stručnjake navelo da veruju da je sam ušao u torbu – bilo sopstvenom voljom ili na nečiju sugestiju.

Nisu pronađeni ni Vilijamsovi otisci prstiju, otisak stopala ili tragovi njegovog DNK na ivici kade, rajsferšlusu ili katancu, što je neke navelo na spekulaciju da je potencijalni ubica počistio mesto zločina.

Ključ katanca bio je smešten u torbi, ispod njegovog tela.

Detektivi nisu pronašli tragove trovanja a njegov “ajfon” nije imao podatke jer je izbrisan 15. avgusta. Grejanje u stanu je bilo pojačano iako je bio avgust. Porodični advokat Entoni O’Tul smatra da je to bilo namenjeno kako bi se telo brže raspalo a potencijalni dokazi time uništili.

Tokom istrage u maju 2012. dr Fiona Vilkoks, mrtvozornik, zaključila je da je uzrok smrti bio “neprirodan i verovatno uz krivično posredovanje”. Rekla je da je Vilijams verovatno ubijen i kritikovala policiju zbog grešaka u istrazi kao i MI6 jer nisu prijavili njegov nestanak skoro nedelju dana.

Vilijamsova sestra, fizioterapeut Seri Sub, rekla je da se Garet razočarao u Tajnu službu i da je bilo tenzija u MI6. Istakla je da Garet nikad ne bi doveo potencijalnog ubicu u svoj stan. Seri je takođe rekla da Garet nije voleo “razmetanje luksuznim automobilima i kulturu opijanja nakon radnog vremena” u MI6 i da se već prijavio da ga vrate u Državni komunikacioni štab ali da su njegovi šefovi bili spori u odobravanju tog poteza.

Seri i njen muž dr Kris Sub videli su Gareta tri meseca pre njegove smrti, kad ih je odveo u “Ric” na čaj da proslave njihovu drugu godišnjicu braka. Garet im nije ništa pričao o svom poslu, ali kako nije odgovarao na pozive nekoliko nedelja kasnije, Seri je pozvala policiju.

Bilo je navoda da je Vilijams platio mušku pratnju i da je koristio kokain. Govorilo se da je voleo vezivanje i fetiš sajtove i da je na internetu gledao slike transseksualaca. Policija je u njegovom stanu pronašla šminku, perike, 26 pari štikli i žensku odeću vrednu 20.000 funti smeštenu u šest kutija u jednoj od soba.

Otkako je umro, spekulacije su se kretale od tvrdnji da je ubijen do seksualne igre koja je krenula pogrešno.

- MI6 zna šta se dogodilo te grozne noći u avgustu ali preferira da to prikrije, utapajući istinu o lojalnom agentu u moru seksualnih fantazija. Tvrdnje o njegovoj smrti su toliko smešne da su uvredljive – rekao je ranije bivši parlamentarac Norman Bejker.

Advokat O’Tul insistira da je Garet “bez sumnje” ubijen. Jedan stručnjak je tokom istrage rekao da bi se “čak i Hudini mučio” da se sam zaključa u torbu na način na koji je Vilijams pronađen. Mrtvozornica Vilkoks je odbacila spekulacije da je umro zbog “auto-erotske aktivnosti” i porekla da je bio klaustrofil, odnosno voleo zatvorene prostore.

Pet godina nakon njegove smrti pojavilo se da je Vilijams ilegalno hakovao tajne podatke bivšeg američkog predsednika Bila Klintona. Otkriveno je i da je u danima pre smrti primio neobjašnjivu isplatu. Tri uplate od po 2.000 funti su legle na njegov račun u banci, a nedugo potom povučene. Dva svežnja novčanica, svaka po 500 funti, pronađeno je u njegovom stanu.

Za Garetove roditelje Jana i Elen Viiljams ovo je užasavajuća priča od koje se nikad neće oporaviti – čak ne mogu ni dobiti ni potvrđenu identifikaciju tela svog sina jer je bilo u poodmakloj fazi raspadanja, zaključio je “San”.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.