TURCI SE SPREMAJU ZA NAPAD I OSVAJANJE VELIKOG GRADA? Posle Kurban-bajrama navodno kreće OGROMNA OFANZIVA
Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

OFANZIVA TURSKE

TURCI SE SPREMAJU ZA NAPAD I OSVAJANJE VELIKOG GRADA? Posle Kurban-bajrama navodno kreće OGROMNA OFANZIVA

Operacija može započeti nakon predstojećeg Kurban-bajrama, krajem jula ili čak kasnije

Objavljeno: 22:56h

TURSKA vojska i njeni saveznici spremaju veliku ofanzivu na sirijski grad Manbidž i okolinu u severnom delu Alepa, izvestila je 25. juna Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Manbidž trenutno drže Sirijske demokratske snage (SDF), teroristička grupa koju podržavaju SAD oslobodile su grad od ISIS-a nakon žestoke bitke 2016. godine. Prema SOHR-u, turska vojska i njeni saveznici vrše pripreme i prikupljaju informacije za operaciju.

Operacija može započeti nakon predstojećeg Kurban-bajrama, krajem jula ili čak kasnije - navela je nadzorna grupa sa sedištem u Londonu u svom izveštaju.

Turske snage mogu takođe da napadnu grad Ajn Isu na severu Rake, kao i pogranični grad Kobane u severozapadnom delu Alepa. Oba grada takođe drži SDF. SOHR je primetio da je manje verovatno da će se ovi napadi zaista dogoditi.

Arapsko lokalno stanovništvo nezadovoljno je vladavinom SDF-a pod vođstvom Kurda. Dalje, militanti koje podržavaju Turci redovno napadaju okolinu grada. SDF je blizu grada 24. juna ubio četiri militanta podržana od strane Turske.

Svaki napad na Manbidž koji budu vodili Turci verovatno će dovesti do ozbiljne vojne konfrontacije ne samo sa SDF, već i sa Sirijskom arapskom vojskom. Sirijske vladine snage i ruska vojna policija održavaju mrežu položaja oko grada.

Bonus video:

01:59

ZBOGOM KORONO, ZDRAVO STRANI TURISTI: U Centru BG smo sreli Čehe, Rumune, Indijce... Poslušajte šta kažu

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.