STROGO ZAKLJUČAVANJE U SIDNEJU: Trajeće nedelju dana i stupa na snagu od PONOĆI!
Sidnej, Foto: Profimedia

pandemija

STROGO ZAKLJUČAVANJE U SIDNEJU: Trajeće nedelju dana i stupa na snagu od PONOĆI!

Ljudima koji žive ili koji su zbog posla boravili u četiri dela Sidneja u poslednje dve nedelje naređeno je da ostanu kod kuće

Objavljeno:

Centar Sidneja i neka od gradskih predgrađa ulaze u jednonedeljno strogo zaključavanje danas od ponoći, dok se vlasti bore da zadrže pod kontrolom novi talas veoma zarazne varijante korona virusa delta.

Ljudima koji žive ili koji su zbog posla boravili u četiri dela Sidneja u poslednje dve nedelje naređeno je da ostanu kod kuće, osim zbog hitnih razloga, saopštila je premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan, prenosi Rojters.

Ona je pojasnila da je građanima dozvoljeno da napuste domove samo zbog primarnog posla ili obrazovanja, medicinskih razloga, kupovine namirnica ili vežbanja na otvorenom.

"Ne želimo da ova situacija traje nedeljama, želimo da se što pre završi," naglasila je Gledis Beredžiklijan.

Vlasti Novoj Južnog Velsa uvele su ranije obavezne maske u svim zatvorenim prostorima u Sidneju, uključujući i kancelarije, zabranile stanovnicima sedam kvartova da napuštaju grad i ograničile kućna okupljanja na pet osoba, kako bi zaustavile novi talas infekcija.

Ova ograničenja, koja su trebala da se završe u sredu, sada su produžena do ponoći 2. jula.

Zvaničnici su danas izdali zdravstvena upozorenja za više od desetak novih mesta raštrkanih po Sidneju, najvećem australijskom gradu i domu petine od 25 miliona australijskih stanovnika, jer je ukupan broj inficiranih premašio 60.

Danas su zabeležena dvadeset dva lokalna slučaja, što je najveći porast broja zaraza od kada je prvi slučaj otkriven u sredu, a 19 od njih povezano je sa poznatim infekcijama, dok se tri jos istražuju.

Ova savezna država je efikasno izolovana od ostatka zemlje nakon što su susedne, poput Zapadne Australije, zatvorile svoje granice, dok su druge uvele stroga granična pravila.

Australijsko lekarsko udruženje saopštilo je da taj potez nije dovoljan i zatražilo je potpuno zaključavanje najvećeg grada u zemlji kako bi se sprečilo širenje virusa i izazivanje mogućih smrtnih ishoda bolesti.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.