DOMINIK RAB NEGIRA DA JE PUCANO NA BRITANSKI RAZARAČ U CRNOM MORU: "Rusko objašnjenje predvidljivo netačno"
Dominik Rab, Foto: Printscreen

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA

DOMINIK RAB NEGIRA DA JE PUCANO NA BRITANSKI RAZARAČ U CRNOM MORU: "Rusko objašnjenje predvidljivo netačno"

Vlasti u Moskvi objavile su juče da su ruski patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini britanskog razarača „Difender"

Objavljeno:

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab saopštio je danas da nije pucano na britanski razarač u Crnom moru i da je rusko objašnjenje incidenta predvidljivo netačno, a pozvao je i Kinu da poštuje sporazume vezano za Hongkong.

Vlasti u Moskvi objavile su juče da su ruski patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini britanskog razarača „Difender", jer je navodno ušao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima, što Britanija demantuje.

„Nije pucano u britanski razarač "Difender" koji je prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode “, rekao je Rab novinarima tokom posete Singapuru, prenosi Rojters.

On je naglasio da je brod plovio u skladu sa međunarodnim pravom, a da je ruski izveštaj o događaju predvidljivo netačan.

Rab je tokom svog obraćanja govorio i o nedavnim događajima vezanim za Hongkong i hapšenju novinara lista "Epl Dejli" po zakonu o nacionalnoj bezbednosti i pozvao Kinu da poštuje svoje obaveze prema nezavisnim medijima u Hongkongu, u skladu sa sporazumom koji ima sa Britanijom.

„Veoma pažljivo pratimo ono što se događa u vezi gašenja lista "Epl Dejli" i hapšenjem novinara i pozivamo Kinu da poštuje sporazume koje je slobodno prihvatila, a smatramo da je to pitanje poverenja i da je važno za narod Hongkonga“, naglasio je Rab.

Vlasti u Hongkongu saopštile su ranije da preduzete policijske akcije u listu "Epl Dejli" nisu usmerene na slobodu štampe, a Kinesko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je povodom ovog slučaja da prava i slobode ne mogu biti ispred nacionalne bezbednosti.

Bonus video:

02:50

ESPRESO TVITER: Ivana Stamenković Sindi

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.