NOVO JEZIVO OTKRIĆE: Ispod još jedne škole u Kanadi pronađeno na stotine NEOZNAČENIH GROBOVA!
Ilustracija, Foto: Printscreen

STRAVIČNO OTKRIĆE

NOVO JEZIVO OTKRIĆE: Ispod još jedne škole u Kanadi pronađeno na stotine NEOZNAČENIH GROBOVA!

Cowessess First Nation in Saskatchewan održaće danas konferenciju za novinare na kojoj će objaviti detalje "stravičnog i šokantnog otkrića" grobova

Objavljeno:

Stotine neoznačenih grobova otkrivene su na mestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku decu u Kanadi, saopštila je juče Federacija suverenih autohtonih naroda (FSIN).

Cowessess First Nation in Saskatchewan održaće danas konferenciju za novinare na kojoj će objaviti detalje "stravičnog i šokantnog otkrića" grobova, stoji u saopštenju FSIN-a, a prenosi CNN.

Krajem maja ispod škole pronađeni ostaci 215 dece

Podsetimo, krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece, neke stare tek tri godine, zakopani na mestu nekadašnje škole za domorodačku decu. Reč je o učenicima škole za domorodačku decu u blizini grada Kamlupsa (Kamlups Indian Residential School) u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi ostaci su pronađeni uz pomoć posebnog radara.

"Uspeli smo da potvrdimo ono što je naša zajednica od ranije znala", kazala je tada o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rozen Kazimir.

"U ovom trenutku imamo više pitanja nego odgovora", dodala je.

Istraga rezidencijalnih škola

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku decu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao "kulturni genocid".

U izveštaju se dokumentuje strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zverstva kojima su mnoga od 150 hiljada dece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile hrišćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Službeno izvinjenje Kanade

Izveštaj je utvrdio da je više od 4.100 dece umrlo za vreme boravka u rezidencijalnoj školi. Veruje se da 215 dece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu deo te statistike i da su njihove smrti ostale nezabeležene do ovog otkrića.

Godine 2008. kanadska vlada se službeno izvinila zbog tog sistema. Domorodačka zajednica saopštila je kako do sredine juna očekuje preliminarne rezultate istrage.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.