TVORAC POZNATOG ANTIVIRUS PROGRAMA, PROTIVNIK POREZA I BEGUNAC OD PRAVDE: Ko je Džon Mekafi?
Džon Mekafi, Foto: Profimedia

KONTRAVERZNA FIGURA

TVORAC POZNATOG ANTIVIRUS PROGRAMA, PROTIVNIK POREZA I BEGUNAC OD PRAVDE: Ko je Džon Mekafi?

Mekafi je pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u Barseloni samo nekoliko sati nakon što je španski sud odobrio njegovo izručenje SAD-u zbog optužbi za utaju poreza

Objavljeno:

Džon Mekafi, tvorac programa koji je jedan od najčešće korišćenih antivirus programa na svetu, bio je kontroverzna figura. Promoter kriptovaluta, protivnik poreza i begunac od pravde koji je dva puta pokušavao da se kandiduje za predsednika SAD.

Javno je objavljivao svima svoju sklonost prema drogama, oružju i seksu i imao je čitav niz pravnih problema, od Tenesija, preko Centralne Amerike do Kariba.

Mekafi je pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u Barseloni samo nekoliko sati nakon što je španski sud odobrio njegovo izručenje SAD-u zbog optužbi za utaju poreza.

Istražitelji su poslati u zatvor kako bi istražili uzrok smrti, ali "sve ukazuje da bi to moglo biti samoubistvo", navelo je ministarstvo pravde.

Mekafi je tražen u SAD zbog optužbi za utaju poreza između 2014. i 2018. godine, zbog čega je mogao da bude doveden u zatvor do 30 godina.

Američke vlasti takođe su imale u toku građanske prijave protiv Meksfija za procenjenu zaradu od 13 miliona dolara od šema kripto valuta.

Rođen u Velikoj Britaniji 1945. kao Džon Dejvid Mekafi, preselio se u SAD kao dete i odrastao je u Virdžiniji sa ocem koji ga je "nemilosrdno tukao" i koji se ubio kada je Mekafi imao 15 godina, kaže Stiv Morgan koji je proveo neko vreme sa Mekafijem u Alabami 2016. kako bi napisao njegovu biografiju.

Morgan je tada rekao da je priča o očevom samoubistvu bila jedini put kada je Mekafi zaplakao tokom tog dugog sastanka.

Mekafi je diplomirao matematiku 1967. godine na koledžu Roanoke u Virdžiniji i gde decenije kasnije je osnovao svoju kompaniju. U to vreme vodio je buletin bord sistem (BBC), preteču interneta.

Kada se prvi veliki kompjuterski virus "Mozak" pojavio 1986. godine, Džon je odmah pozvao programera koga je poznavao i rekao mu: "Ovo je večika prilika. Moramo nešto da uradimo. Znaš, treba da napišemo kod koji će se izboriti sa ovim virusom", ispričao je Morgan. Program je nazvao VirusSkan a kompaniju Mekafi asošijejts.

"Bio je pravi pionir. Nije bio samo bezbednosni tehnolog već je imao jednu od prvih kompanija koja je distribuisala softver preko interneta", rekao je Morgan.

Mekafi je izgubio svoje bogatstvo tokom finansijske krize 2008. i emigrirao je u Beliz gde je gajio imidž gologrudog, nju ejdž cara lekova koji prosto čeka da ga kidnapujete. Uvek je išao okružen naoružanim telohraniteljima i plaćenim gangsterima. A plaćao je i lokalnu policiju.

Kalifornijski prooizvođač čipova Intel kupio je 2011. Mekafijevu firmu za 7,68 milijardi dolara. Intel je pokušao da distancira kontroverznog osnivača fimre od sebe i brenda tako što su ih pripojili većoj sajber bezbednosnoj jedinici.

Rebrendiranje je bilo kratkog daha i Mekafi je ponovo oživeo.

Mekafi je 2012. bio tražen zbog ubistva komšije Georgija Vianta Faula koji je ubijen početkom novembra te godine na ostrvu u Belizeu gde su obojica živeli. Mekafi je tada bio u vezi sa 17-godišnjom devojkom. "Imam devojke tinejdžerke, često više njih odjednom", rekao je u intervjuu 2016.

Sud na Floridi je 2019. naložio Mekafiju da plati 25 miliona dolara odštete Faulovoj porodici što je on odbio navevši da u poslednjih 11 godina nije odgovorio ni na jednu od svih 37 tužbi.

Magazin Vajerd čiji je novinar proveo šest meseci istražujući njegov život tvrdio je da Mekafi voli da igra ruski rulet sa napunjenim pištoljem.

Mekafi je, na stranu živopisan život, bio vatreni branilac digitalne bezbednosti. Naročito ga je brinuo Gugl. U jednom intervjuu Gardijanu rekao je da Gugl želi da svi verujemo da ne moramo ništa da krijemo.

"Kada upoznate nekoga, ne prospete mu odmah sve svoje tajne. Ako je privatnost nebitna, da li biste dali svoj novčanik potpunom strancu i pustili ga da ga pregleda i zapiše sve što je našao u njemu. Zašto bismo verovali da ako nismo uradili ništa loše oda treba da nas bude baš briga ako neko ima naše podatke?"

Bonus video:

04:30

ESPRESO INTERVJU: Ivana Stamenković Sindi

(Espreso/Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.