SAD PREDLAŽU REŠENJE: Gazivode po ugledu na Kolumbiju
SAD, Foto: Printscreen/Youtube

ŠTA ĆE BITI?

SAD PREDLAŽU REŠENJE: Gazivode po ugledu na Kolumbiju

U izveštaju je primećeno da jezero Gazivode ima sličnu funkciju brane na pomenutoj reci Kolumbija - koja se koristi za sezonsko snabdevanje vodom, ali i u slučaju poplava.

Objavljeno:

U izveštaju Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode, koji su ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele vladi Srbije i vladi privremenih prištinskih institucija, predloženo je osnivanje komisije za reku Ibar, koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostina za upravljanje resursima.

Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su i razmatranje aranžmana u skladu sa američko-kanadskim ugovorom o reci Kolumbija u vezi sa vodosnabdevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava, kao model za institucionalne potrebe da podrže takvu komisiju i za reku Ibar, prenosi Glas Amerike.

U izveštaju je primećeno da jezero Gazivode ima sličnu funkciju brane na pomenutoj reci Kolumbija - koja se koristi za sezonsko snabdevanje vodom, ali i u slučaju poplava.

Kako su ukazale ambasade SAD u Beogradu i Prištini, izveštaj su sastavili američki Sekretarijat za energetiku i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija.

Podnošenjem izveštaja, ističe se u saopštenju, ispunjena je obaveza iz tačke 7 sporazuma, koji su u Beloj kući 4. septembra prošle godine odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa.

U toj tački je navedeno da će obe strane sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti "za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom".

Jezero Gazivode nalazi se u opštini Zubin Potok na severu Kosova i Metohije koje naseljava većinsko srpsko stanovništvo, a manjim delom pripada opštini Tutin u Srbiji.

Srpske vlasti traže da upravljanje jezerom Gazivode bude u nadležnosti Zajednice srpskih opština, koja još nije formirana, što vlasti u Prištini decidno odbijaju.

Bonus video:

01:59

ZBOGOM KORONO, ZDRAVO STRANI TURISTI: U Centru BG smo sreli Čehe, Rumune, Indijce... Poslušajte šta kažu

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.