EVROPSKA UNIJA UDARA NA BELORUSIJU: Postignut je sporazum, ali 1 stvar NIJE BAŠ NAJASNIJA!
Evropska unija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

SANKCIJE

EVROPSKA UNIJA UDARA NA BELORUSIJU: Postignut je sporazum, ali 1 stvar NIJE BAŠ NAJASNIJA!

Ukoliko se vlade dogovore, sankcije bi uključivale zabranu novih zajmova, zabranu EU investitorima da trguju vrednosnim papirima ili kupuju kratkoročne obveznice Belorusije kao i zabranu EU bankama

Objavljeno:

Evropska unija postigla je sporazum o ekonomskim sankcijama Bjelorusiji koje su odgovor na prisilno prizemljenje aviona Rajnera prošlog meseca u Minsk i hapšenja opozicionog aktiviste koji se nalazio u avionu, saopštila je austrijska vlada i EU diplomate.Austrijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo u današnjoj izjavi da taj sporazum "šalje jasan i usmeren signal protiv neosnovanih represivnih akata beloruskog režima" a šef diplomatije Aleksander Šalenberg na Tviteru napisao da su sankcije "snažne i ciljane", prenosi Radio slobodna Evropa.

Međutim, još nije jasno da li će EU lideri na samitu 22. juna odobriti mere koje su predložili stručnjaci koji su bili zaduženi za listu sankcija.

Ukoliko se vlade dogovore, sankcije bi uključivale zabranu novih zajmova, zabranu EU investitorima da trguju vrednosnim papirima ili kupuju kratkoročne obveznice Belorusije kao i zabranu EU bankama da pružaju usluge investiranja. EU stručnjaci su se složili i oko pooštenog embarga na oružje i zabrane izvoza komunikacione opreme u Belorusiju koja se može koristiti za špijunažu.

Kao odgovor na preusmeravanje aviona Rajnaera i prisilno spuštanje koje se dogodilo na liniji između dve evropske prestolnice, EU je ranije reagovala ; blokadom beloruskih letova sa aerodroma i vazdušnog prostora EU. Evropski avionski regulator pozvao je i druge kompanije da izbegavaju beloruski vazdušni prostoror.

Šef Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj ranije je rekao članovima Parlamenta kako će EU najverovatnije usvojiti ekonomske sankcije protiv Bjelorusije.

Prinudno sletanje aviona u Minsk je usledilo zbog brutalnog gušenja protesta u Bjelorusiji protiv spornih rezultata predsedničkih izbora u avgustu prošle godine.

Izborne vlasti su saopštile da je na izborima pobedio dugogodišnji lider Aleksandar Lukašenko. No, Evropska unija, Sjedinjene Države i druge zemlje odbile su da priznaju službene rezultate i ne smatraju Lukašenka za legitimnog lidera zemlje.

Bonus video:

03:38

AKO ŽENA MOŽE DA VODI DRŽAVU, ŠTO NE BI MOGLA DA VOZI TRAMVAJ?! Upoznajte NEVENU, prelepu vozačicu tramvaja

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.