UKRAJINA OZBILJNO ZAPRETILA: Ukoliko se 1 beloruski avion nađe na teritoriji Krima, SANKCIJE NEIZBEŽNE!
Ilustracija, Foto: Twitter printscreen

TENZIJE

UKRAJINA OZBILJNO ZAPRETILA: Ukoliko se 1 beloruski avion nađe na teritoriji Krima, SANKCIJE NEIZBEŽNE!

Prethodno je Lukašenko izjavio da je Minsk počeo pregovore sa Moskvom kako bi se uspostavili letovi između Minska i Krima

Objavljeno:

Zamenica šefa ukrajinske diplomatije Emine Džaparova izjavila je da će zvanični Kijev uvesti sankcije Belorusiji ukoliko njene avio-kompanije uspostave letove sa Krimom.

- Čuli smo izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. Reagovaćemo istog časa na bilo kakve pokušaje legitimizacije okupacije Krima od strane Rusije. Ako se barem jedan beloruski avion nađe na teritoriji okupiranog Krima, sankcije će biti neizbežne - rekla je.

Prethodno je Lukašenko izjavio da je Minsk počeo pregovore sa Moskvom kako bi se uspostavili letovi između Minska i Krima. Podsetimo, Ukrajina je 26. maja obustavila letove za Belorusiju nakon situacije sa prinudnim sletanjem aviona kompanije "Rajaner".

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu "Neksta", koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za "organizovanje masovnih nereda". Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine.

Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.