ERDOGAN BI I U KOSMOS: Ambiciozni planovi prvog čoveka Turske!
Erdogan, Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

TURSKA I ERDOGAN

ERDOGAN BI I U KOSMOS: Ambiciozni planovi prvog čoveka Turske!

Predsednik Turske svemirske agencije TUA Serdar Husejin Jildirim govorio je u utorak na Globalnoj konferenciji o istraživanju svemira u SanktPeterburgu o planovima njihovog svemirskog programa

Objavljeno: 23:59h

Turska namerava da do kraja ove decenije pošalje rover na Mesec koristeći pritom raketni motor domaće izrade, koji bi trebalo da testira 2023. na testnom letu na Zemljin satelit.

Predsednik Turske svemirske agencije (TUA) Serdar Husejin Jildirim govorio je u utorak na Globalnoj konferenciji o istraživanju svemira (GLEX) u SanktPeterburgu o planovima njihovog svemirskog programa.

Rover bi bio lansiran 2028. ili 2029. godine, a sleteće na Mesec i sprovoditi istraživanja na njegovoj površini, piše Space.com.

Raketa će imati motor koji se trenutno razvija u Turskoj. Kako bi vlasti osigurale ispravnost motora, poslaće na Mesec krajem 2023. godine, ako sve bude išlo po planu, prototip rakete.

"Nameravamo da dođemo do Meseca svojim motorom. Ali ćemo u prvoj fazi uz međunarodnu saradnju dovesti letelicu u nisku orbitu Zemlje", rekao je Jildirim.

U misiji 2023. godine sprovešće se tzv. tvrdo sletanje, što će turskim inženjerima omogućiti prikupljanje podataka za uspešno sprovođenje mekog sletanja krajem 2020-ih.

Tvrdo sletanje odnosi se na spuštanje na tlo, pri kojem dolazi do značajnih oštećenja letelice i pri kojem često dolazi do gubitka kontakta. Ovakva vrsta sletanja može biti namerna, odnosno, planirana, ali se može raditi i o neuspelom pokušaju mekog sletanja.

Turska takođe u narednim godinama planira da pošalje 30 astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zbog naučnih eksperimenata.

U slučaju da im sve prođe po planu, Turska će se pridružiti ekskluzivnom klubu od samo nekolicine zemalja koje su uspele da pošalju raketu do Meseca ili neke planete u našem Sunčevom sistemu.

Turska je osnovala svoju svemirsku agenciju 2018. godine.

Bonus video:

03:38

AKO ŽENA MOŽE DA VODI DRŽAVU, ŠTO NE BI MOGLA DA VOZI TRAMVAJ?! Upoznajte NEVENU, prelepu vozačicu tramvaja

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.