BIĆE PAKLENO! PUTIN želi da pokaže mišiće i bude član kluba, ALI šta zapravo MOŽE DA OČEKUJE?!
Džo Bajden, Vladimir Putin, Foto: Printscreen/youtube

samit u ženevi

BIĆE PAKLENO! PUTIN želi da pokaže mišiće i bude član kluba, ALI šta zapravo MOŽE DA OČEKUJE?!

Rusija je nedavno stavila Sjedinjene Države na svoju zvaničnu listu “neprijateljskih zemalja”

Objavljeno:

Samit u Ženevi 16. juna između ruskog i američkog predsednika biće sve samo ne prijateljski susret.

Za početak, piše BBC, Rusija je nedavno stavila Sjedinjene Države na svoju zvaničnu listu “neprijateljskih zemalja”. Obe strane smatraju svoje odnose veoma zategnutima i nijedna trenutno nema svog ambasadora u onoj drugoj – viši ruski zvaničnici su pod američkim sankcijama za sve od aneksije Krima do navodnog uplitanja u predsedničke izbore, dok su dva bivša američka marinca sada u ruskim zatvorima a jedan od njih služi 16 godina zbog špijunaže.

Povrh svega toga, tu je i kobni trenutak iz marta kad je Džo Bajden u intervjuu potvrdio da smatra da je Vladimir Putin “ubica”.

Statusni simbol

Ipak, dva lidera naći će se jedan preko puta drugog, po prvi put oba u svojstvu predsednika, a neki u Rusiji smatraju da je to postignuće samo po sebi.

-Samit je važan u pojmovima simbolizma – stavlja Rusiju u istu ligu kao SAD, a za Putina simbolizam nije nevažan – ističe Andrej Kortunov, direktor tink tanka RIAC u Moskvi.

Bajden, koji je u Belu kuću ušao u januaru, je na prvoj turneji po Evropi. Tokom vikenda bio je na sastanku G7 u Kornvolu, u ponedeljak u Briselu u štabu NATO, u utorak će biti na prvom američko-evropskom samitu od 2014, a u sredu će se naći sa Putinom u Ženevi.

Činjenica da je Bajden na svom prvom putu, rano na početku mandata i da na sopstveni zahtev ide na samit s Putinom, to su sve statusni politički poeni za Kremlj, ocenjuje BBC. Ovo je takođe pravi, pun samit a ne kratak susret na marginama nekog dešavanja.

-Putin definitivno želi da bude jednak sa američkim predsednikom. Želi da ga poštuju pod njegovim uslovima. Putin želi da pokaže mišiće i da bude član kluba – kaže politička analitičarka Lilija Ševcova.

Šta se može očekivati od samita?

Bela kuća i Bajden ističu da je cilj SAD “stabilan i predvidljiv” odnos s Rusijom. Ali, BBC piše da je držanje ljudi u neizvesnosti i na oprezu uvek bio Putinov način, još otkako su njegove trupe ušle na Krim 2014. i izvršile aneksiju od Ukrajine. Upravo je taj događaj označio početak pada u odnosima Rusije i SAD.

-Dostižniji cilj bio bi testirati gde su crvene linije onog drugog – kaže Ševcova, ukazujući da je “dijalog put nazad iz ponora”. – Ako ne razgovaraju, Rusija će postati još nepredvidljivija. –

Ovog vikenda Putin je rekao na državnoj televiziji da “ima pitanja” na kojima dve zemlje mogu da sarađuju, počevši od kontrole nuklearnog oružja, regionalnih konflikta i klimatskih promena.

-Ako možemo stvoriti mehanizme da radimo na tim pitanjima, onda mislim da možemo reći da samit nije bio uzaludan – poručio je Putin.

Neki u Rusiji, navodi BBC, ukazuju da je moguće i primirje u “diplomatskim ratovima”. SAD su proterale desetine ruskih diplomata i zatvorile dva objekta poslednjih godina, dok će američkim misijama u Rusiji biti zabranjeno da zapošljavaju lokalne stanovnike. Moskva će možda dopustiti svom ambasadoru da se vrati u Vašington kao minimalni potez.

SAD će takođe otvoriti pitanje sudbine svojih zatvorenika u Rusiji, uključujući Pola Velana koji je uhapšen 2018. i osuđen zbog špijunaže, što je on uvek poricao. Moskva je nedavno obnovila svoje napore za zamenu zatvorenika, ali su njeni uslovi do sada bili nemogući za SAD da ih ispune, a unilateralni gest od strane Putina deluje malo verovatno.

On je u ponedeljak poručio da je Rusija spremna da Amerikancima izruči sajber kriminalce na recipročnoj osnovi.

Neprijateljski Zapad

Ruski predsednik nedavno je otišao malo dalje u svom pogledu na Zapad kao neprijateljski. On je na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu ovog meseca tvrdio da SAD žele da “zadrže” ruski razvoj, a nekoliko dana ranije pretio je da će “izbiti zube” svakom stranom agresoru koji želi da “ujede” Rusiju, insistirajući da svet treba da osvesti obnovljeni status i snagu njegove zemlje.

-Jasno je da on veruje da su SAD protivnik koji ne želi dobro Rusiji i mislim da se njegova vizija neće promeniti – kaže Kortunov, dodajući da Rusija možda ipak hoće da “smanji temperaturu” za koji stepen. -Kao racionalni političar, Putin bi želeo da smanji troškove i rizike povezane sa ovim suparničkim odnosom . –

A to uključuje ekonomske sankcije – poslednja runda ograničila je kapacitet vlade za prikupljanje sredstava a nove mere možda će otići dalje, dodajući više naprezanja ekonomskom sektoru u ključnoj izbornoj godini, navodi BBC.

-Ruska javnost nema apetit za “pobede” spoljne politike kao zamenu za rešavanje gorućih društvenih i ekonomskih problema kod kuće. Šta god da Putin želi, mislim da ništa ne može dobiti eskalacijom – ističe Kortunov.

Nezaobilazna lekcija

Ono što Putin ne želi, piše BBC, ali mu sleduje, jeste lekcija o ljudskim pravima, uključujući slučaj trovanja i hapšenja lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog.

Moskovski sud je odlučio da se njegove političke kancelarije i antikoruptivne organizacije proglase “ekstremističkim”. Ova presuda je mogla lako da se odloži do iza samita između Putina i Bajdena, ali ruski predsednik kao da time šalje poruku da će nastaviti da krši disidente i da Amerika nema ništa s tim.

-Bajden će otpevati svoju pesmu o Navaljnom i ljudskim pravima, a onda će Putin otpevati svoju, da su Amerikanci isti – predviđa Ševcova.

-Ali, činjenica da se ovaj sastanak održava znači da će nakon predjela od ljudskih prava krenuti na “glavno jelo”. A to je smanjenje tenzija – dodala je.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.