FAUČI zahteva od Kine NOVE INFORMACIJE o poreklu kovida, podaci o rudarima bi MOGLI BITI KLJUČNI?!
Entoni Fauči, Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

ispitivanja

FAUČI zahteva od Kine NOVE INFORMACIJE o poreklu kovida, podaci o rudarima bi MOGLI BITI KLJUČNI?!

Smatra se da je ovaj rudnik u Mođijangu na jugozapadu Kine, udaljen oko 1.500 kilmetara od Vuhana, mesto na kojem je prvi put identifikovan kovid-19

Objavljeno: 10:03h

Američki glavni epidemiolog i savetnik predsednika Džoa Bajdena Entoni Fauči apelovao je na Kinu da pruži na uvid informacije o šestorici rudara koji su se razboleli radeći 2012. godine u rudniku u Mođijangu na jugozapadu Kine, jer bi ti podaci mogli da budu ključni u naporima da se odgonetne poreklo virusa kovida-19.

Šestorica kineskih rudara starosti od 30 do 63 godina, koji su bili angažovani na pranju rude bakra od fekalija slepih miševa u aprilu 2012. godine nekoliko nedelja kasnije su primljeni u bolnicu grada Kunming sa simptomima kašlja, temperature, glavobolje i grudobolje i otežanim disanjem, a kasnije su trojica i preminula, prenosi Rojters.

Smatra se da je ovaj rudnik u Mođijangu na jugozapadu Kine, udaljen oko 1.500 kilmetara od Vuhana, mesto na kojem je prvi put identifikovan kovid-19.

Podaci o ovim rudarima se navode 2013. godine u naučnom radu Li Sua, postdiplomca na Medicinskom fakultetu u Kunmingu u kojem autor razmatra simptome svakog pacijenta pojedinačno i zaključuje da su svi bili zaraženi preko slepih miševa "virusom koji liči na SARS".

Naučnici koji su se kasnije 2012. godine vratili da istražuju rudnik u Mođijangu pronašli su uzorke patogena kod pacova koji su postali poznati kao "virus iz Mođijanga", ali naknadnim istraživanjima nije bilo moguće ustanoviti da li su i šestorica rudara bila zaražena baš tim virusom.

U izjavi ugledne virusloškinje sa Instituta u Vuhanu Si Zengli, simptomi slični zapaljenju pluća kod šestorice rudara bili su izazvani gljivičnom infekcijom.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media