BILO JE NEIZBEŽNO: Frankfurtska specijalna jedinica raspuštena zbog ekstremističkih desničarskih poruka!
Ilustracija, Foto: EPA/CHRISTIAN MONTERROSA

NEPRIHVATLJIVO

BILO JE NEIZBEŽNO: Frankfurtska specijalna jedinica raspuštena zbog ekstremističkih desničarskih poruka!

Sedamnaest oficira osumnjičeno je za širenje tekstova i simbola bivših nacističkih organizacija koji podstiču mržnju, zabranjenih prema posleratnom nemačkom zakonu

Objavljeno:

Policija Frankfurta odlučila je da raspusti gradsku Specijalnu operativnu jedinicu (SEK) nakon što su u njihovim četovima otkrivene ekstremističke poruke krajnje desnice.

Ministar unutrašnjih poslova države Hesen, Peter Beut rekao je da su "neprihvatljivi prekršaji" određenih članova SEK-a raspuštanje jedinice učinili "neizbežnim".

On je dodao da će grupa stručnjaka restrukturisati i ponovo pokrenuti SEK i pozvao na novu kulturu menadžmenta srednjih i nižih nivoa policije.

"Naravno da će i naše specijalne snage biti vitalne u budućnosti, ali parametri će biti drugačiji", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Taj potez usledio je nakon najave javnog tužilaštva u Frankfurtu, kao i policije Hesena da su u toku istrage protiv 20 aktivnih i bivših službenika SEK-a osumnjičenih za učestvovanje u desničarskim ekstremističkim "čet" grupama.

Sedamnaest oficira osumnjičeno je za širenje tekstova i simbola bivših nacističkih organizacija koji podstiču mržnju, zabranjenih prema posleratnom nemačkom zakonu.

Stariji između 29 i 54 godine, svi policajci, osim jednog, bili su na aktivnoj dužnosti. Sada, niko od njih ne radi, objasnio je u sredu šef frankfurtske policije Gerhard Beresvil. Jedan je već bio suspendovan.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.