OGLASILA SE MARIJA ZAHAROVA: Otkrila zašto je Putin potpisao zakon o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu!
Marija Zaharova, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

rusija

OGLASILA SE MARIJA ZAHAROVA: Otkrila zašto je Putin potpisao zakon o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu!

Portparolka je napravila osvrt na određene antiruske poteze Amerike od 2017. godine

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nisu odreagovali na predloge Rusije da se očuva Sporazum o otvorenom nebu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova povodom zakona o izlaska iz Sporazuma koji je danas potpisao ruski lider Vladimir Putin.

„Napori Rusije za očuvanje Sporazuma nisu naišli na odgovor ni u Vašingtonu, ni u glavnim gradovima zemalja-saveznica SAD. Iako su države-potpisnice podržavale Sporazum, izražavale žaljenje u vezi sa odlukom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, u isto vreme su se solidarisale sa procenom da je takav potez Amerike bio utemeljen“, napisala je Zaharova na svom Telegram-kanalu.

Portparolka je napravila osvrt na određene antiruske poteze Amerike od 2017. godine.

Kako je rekla, Vašington je od te godine u svetlu opšteg antiruskog raspoloženja počeo da pooštrava pristupe, a od 1. januara 2018. godine SAD više nisu davale dozvolu Rusiji da odstupi od američkih pravila vazdušnog saobraćaja i normi vazduhoplovne bezbednosti. Podsetila je da su SAD izmenile specijalne procedure za obavljanje osmatračkih letova iznad Havaja, odbile su da omoguće noćenje u nekim od svojih baza i uvele su ograničenja za osmatračke letove iznad teritorije Aleutskih ostrva.

S tim u vezi, ruska strana je saopštila o ukidanju brojnih bilateralnih tehničkih sporazuma i unilateralnih mera koje su primenjivane kao gest dobre volje i olakšavale ranije američke misije iznad Rusije, istakla je Zaharova.

Ona je podsetila i na činjenicu da je MIP Rusije 22. decembra 2020. godine uputio notu državama-potpisnicama Sporazuma o otvorenom nebu. Ruska Federacija je tražila da joj se do 1. januara 2021. godine pruže garancije da informacije dobijenih tokom osmatračkih letova neće biti prenete državama koje ne učestvuju u Sporazumu, kao i da potvrde mogućnost nesmetanog izvođenja ruskih osmatračkih letova iznad teritorija država-potpisnica, uključujući objekte SAD.

S obzirom da nije bilo konstruktivnih odgovora i uzimajući u obzir nacionalne interese, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 7. juna zakon o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu, objasnila je Zaharova.

Inače, procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.

Moskva je u januaru 2021. godine pokrenula proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po mišljenju Rusije, akcije Vašingtona su značajno narušile ravnotežu interese dve države.

Bonus video:

04:06

PREDSEDNIK MATICE ALBANACA SRBIJE: Amerika podržava Evropu u pregovorima Beograda i Prištine

(Espreso/Sputniknews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.