SLEDI PUT SVOG OCA! KO JE ISAK HERCOG, NOVI PREDSEDNIK IZRAELA? Potomak prodice koju upoređuju sa KENEDIJEVIMA
Isak Hercog, Foto: Profimedia

čitavog života u službi države

SLEDI PUT SVOG OCA! KO JE ISAK HERCOG, NOVI PREDSEDNIK IZRAELA? Potomak prodice koju upoređuju sa KENEDIJEVIMA

Njega su danas izabrali na tajnom glasanju izraelski poslanici da sledi put svog oca Haima Hercoga koji je bio šef jevrejske države od 1983. do 1993. godine

Objavljeno:

Isak Hercog, novi predsednik Izraela, bio je lider Laburističke stranke i potomak je jedne od najpoznatijih izraelskih porodica, koju ponekad upoređuju sa porodicom Kenedi.

Njega su danas izabrali na tajnom glasanju izraelski poslanici da sledi put svog oca Haima Hercoga koji je bio šef jevrejske države od 1983. do 1993. godine.

"Čitavog života sam bio u službi države, biće mi čast da vas služim kao predsednik naše države koju svi volimo", poručio je Isak Hercog na snimku objavljenom na društvenim mrežema proteklih nedelja.

Po zanimanju pravnik, rođen 1960. godine, kao vodja laburista izgubio je na parlamentarnim izborima 2015. godine, a protivnik mu je bio Benjamin Netanjahu, lider konzervativnog Likuda.

"Kada sam se nadmetao za vodju Laburističke partije rekli su nema harizme, nema šanse i kada sam rekao prošle godine da ću biti alternativa vladi Netanjahua smejali su se", rekao je Hercog novinarima pre izbora 2015. godine.

Isak Hercog koji će zameniti na funkciji Ruvena Rivlina kao 11. šef države, potpuna je suprotnost Netanjahuu, a izabran je na dan kada bi Netanjahuovi protivnici mogli da objave dogovor o koaliciji koja će ga svrgnuti sa vlasti.

Hercog, čiji je nadimak Bugi, izabran je u parlament 2003. godine, a narednu deceniju bio je na raznim ministarskim položajima pre nego što je postao vodja laburista 2013. godine.

Njegov blizak rođak Aba Eban bio je čuveni izraelski diplomata, ambasador u Vašingtonu i UN, pa šef izraelske diplomatije posle Šestodnevnog rata 1967. godine.

Hercogov deda Isak Halevi Hercog bio je prvi aškenaski rabin u Izraelu.

"Hercog nosi na ramenima teško breme nasledja svoje porodice", objavio je izraelski dnevnik Harec 2015. godine označivši porodicu Hercog izraelskom verzijom Kenedijevih.

Isak Hercog je proveo nekoliko godina u SAD pre nego što je postao vojni obaveštajni oficir i potom studirao na Univerzitetu Tel Aviv.

Posle je bio sekretar vlade laburiste Ehuda Baraka dok nije postao ministar. On se ranije zalagao da rešenje sukoba sa Palestincima da bude u fokusu partije laburista.

Samo deset dana pre nego što je postao vodja Laburitičke stranke sastao se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

Tokom kampanje 2015. obećao je obnovu mirovnog procesa i čak izrazio spremnost za evakuaciju jevrejskih naselja ako je potrebno.

Kao predsednik, Hercog će imati zadatak da odredjuje ko će biti mandatar za sastav vlade posle parlamentarnih izbora i ta uloga mu je ključna.

Takođe ima ovlašćenja za pomilovanja, što bi ga moglo dovesti u osetljivu situaciju jer se Netanjahuu sudi za korupciju u tri slučaja, konstatuje Asošiejted pres.

Bonus video:

00:55

ESPRESO ANKETA: Da li često posećujete muzeje?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.