NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA NA RELACIJI AMERIKA - IZRAEL: Netanijahuove reči su najbolji dokaz za to
Benjamin Netanjahu, Foto: EPA/ATEF SAFADI

PAŽNJA

NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA NA RELACIJI AMERIKA - IZRAEL: Netanijahuove reči su najbolji dokaz za to

Ganc se saglasio da Iran predstavlja globalnu pretnju, ali je rekao da je Izrael održao svoju vojnu dominaciju na Bliskom istoku

Objavljeno:

Premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će Izrael učiniti sve što je u njegovoj moći da se suprotstavi nuklearnom programu Irana, čak i po cenu ključnih odnosa sa SAD.

"Ako bi trebalo da biramo između napetosti sa SAD i eliminisanja egzistencijalne pretnje, ta pretnja je veća", rekao je Netanjahu danas na svečaanosti povodom postavljenja novog šefa Mosada, Davida Bernee.

Izraelski lider je ocenio da su najveća pretnja Izraelu "pokušaji Irana da se naoruža nuklearnim oružjem" i ako ta pretnja ugrožava postojanje jevrejske države, "ona se mora beskonačno boriti protiv nje".

Netanjahu je objasnio da je to rekao predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i dodao da su dugogodišnji prijatelji.

"Sa ili bez sporazuma mi ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći da sprečimo Iran da nabavi nuklearno oružje. Iran nije poput drugih zemlja koje danas imaju nuklearne sposobnosti", rekao je premijer Izraela.

On dugo upozorava da iranske nuklearne aspiracije predstavljaju najveću pretnju Izraelu i oštro se protivi naporima Bajdenove administracije da ožive nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine, navode izraelski mediji.

Netanjahuova izjava izazvala je kritiku ministra odbrane Benija Ganca koji je istakao važnost odnosa Izraela sa SAD, rekavši da su "SAD bile i biće najvažniji saveznik Izraela za očuvanje izraelske bezbednosti i vojne nadmoći".

"Bajdenova administracija je istinski prijatelj Izraela. Izrael nema boljeg partnera od SAD i neće ga imati. Čak i ako ima nesporazuma, oni se moraju rešiti direktnim dijalogom iza zatvorenih vrata, a ne konfrotacijskim izjavama", rekao je Ganc koji će, kako se očekuje, biti ministar odbrane i u novoj vladi, umesto Netanjahuove, o kojoj se sada pregovora.

Ganc se saglasio da Iran predstavlja globalnu pretnju, ali je rekao da je Izrael održao svoju vojnu dominaciju na Bliskom istoku.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.