NAIŠLI NA UGINULOG KITA I SPASILI SE SIROMAŠTVA: Ono što su našli u utrobi donelo im milione (VIDEO)
Ribari u Adenskom zalivu, Foto: Printscreen/Youtube/BBC

pobedili siromaštvo

NAIŠLI NA UGINULOG KITA I SPASILI SE SIROMAŠTVA: Ono što su našli u utrobi donelo im milione (VIDEO)

Grupa ribara je u februaru naišla na lešinu kita ulješure u Adenskom zalivu

Objavljeno:

Trideset i pet ribara iz Jemena izvuklo se iz siromaštva nakon što su pronašli, unutar uginulog kita, njegovu povraćku koja, verovali ili ne, vredi 1,2 miliona evra.

Grupa ribara je u februaru naišla na lešinu kita ulješure u Adenskom zalivu. Jedan muškarac je poručio da bi kit mogao da sadrži materiju ambergris koja se koristi u proizvodnji parfema, a prodaje se oko 35.000 evra za kilogram.

Ribari su kita odneli na obalu i otvorili ga da vide je li ambergris zaista u njegovoj utrobi. Pronašli su povraćku od 127 kilograma, za koju su naposletku dobili nešto više od milion evra.

"Čim smo se približili osetili smo jak miris i imali smo osećaj da se unutra nešto nalazi. I bili smo u pravu. Miris nije bio prijatan, ali nam je doneo dosta novca", rekao je za BBC jedan od ribara.

Ambergris
foto: Printscreen/Youtube/BBC

Ambergris posle tog početnog neugodnog smrada, dobija sladunjav miris koji je vrlo korišćen u industriji parfema.

Grupa ribara je milionski dobitak podelila među sobom, a nešto novca su dali i meštanima svog sela, kojima je bila potrebna pomoć.

Sada su u mogućnosti da započnu nove živote, kupe kuće ili se ožene. "30 miliona jemenskih rijala (oko 85.000 evra) je dovoljno da se izgradi kuća i da se oženite, a to je nešto što će većina ovih ribara želeti da uradi", rekao je jedan od njih.

Ambergris nastaje u unutrašnjosti kitovog organizma. Kit zatim povraća sluz koja se stvrdnjava i ima neprijatan miris dok pluta površinom okeana - ponekad i nekoliko godina. Nešto kasnije, ovaj grumen nalik kamenu, gubi neprijatan miris i koristi se kao veoma skup sastojak za proizvodnju skupocenih parfema.

Primera radi, 2016. godine komad ambre od 1,57 kilograma, pronađen u Lankaširu, prodat je za 50.000 funti, a iste godine su tri ribara iz Omana izvukla 80 kg kitove povraćke i prodala ga za 3 miliona dolara!

Inače, Jemen je jedna od najsiromašnijih zemalja sveta i uglavnom se oslanja na ribolov. Životi ribara su postali još teži otkad je 2014. godine izbio građanski rat između vlade i Hutija.

(Espreso / Dejli Mejl)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.