SOFIJI SAPEGI ĆE SE SUDITI U BELORUSIJI? Devojka Protaševiča bi posle toga mogla da bude DEPORTOVANA!
Sofija Sapega, Foto: Printscreen/Instagram

OPTUŽNICA

SOFIJI SAPEGI ĆE SE SUDITI U BELORUSIJI? Devojka Protaševiča bi posle toga mogla da bude DEPORTOVANA!

Sapega je rođena u Rusiji i ima rusko državljanstvo, ali preselila u Belorusiju kada je imala šest godina

Objavljeno:

Sofiji Sapegi, Ruskinji uhapšenoj u Minsku nakon prinudnog sletanja Rajanera, verovatno će se suditi u Belorusiji, ali bi nakon toga mogla da bude pomilovana ili deportovana, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova.

Sapega je rođena u Rusiji i ima rusko državljanstvo, ali preselila u Belorusiju kada je imala šest godina, rekao je njen otac.

Bilo je poziva da se ona pošalje nazad u zemlju rođenja, koja sa Belorusijom čini saveznu državu, prema ugovoru iz 1999. godine, prenosi Rt.

- Ne mogu da predvidim kako će se situacija dalje razvijati, jer postoje različite opcije. Na šefu države je da odluči da li će je pomilovati ili prebaciti u Rusiju na dalje služenje kazne. Moraćemo da sačekamo - rekao je ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej za moskovske novine Kommersant.

On je dodao da Sapega ima boravišnu dozvolu za Belorusiju, gde živi njena majka.

Prema vlastima u Minsku, Sapega je osumnjičena za učestvovanje u organizaciji masovnih protesta u Belorusiji i tvrdi se da se nalazi iza kanala na Telegramu "Black Book", koji objavljuje privatne detalje članova tajnih službi u Belorusiji.

Nekoliko dana nakon hapšenja objavljen je snimak na kojem Sapega "priznaje" optužbe, mada neki veruju da je priznanje iznuđeno.

- U celom svetu postoji pravilo da je otkrivanje ličnih podataka strogo zabranjeno. To je zločin i strogo se kažnjava - rekao je Makej.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošle nedelje da će Rusija učiniti "najviše što može da zaštiti prava" svog građanina.

- Sva konzularna i pravna zaštita sigurno će biti pružena ruskoj ženskoj državljanki - rekao je on.

Avion Rajanera sa 126 putnika iz Grčke za Litvaniju prinudno je sleteo u Minsk u nedelju, 23. maja nakon navodne pretnje bombom, koja se ispostavila kao lažna.

Policija je po sletanju aviona uhapsila Sapegu i njenog dečka Romana Protaševiča, beloruskog novinara disidenta.

Posle nekoliko sati zadržavanja, avion je nastavio let za Vilnjus, ali bez nekoliko putnika. Ovaj potez Belorusije naišao je na oštru osudu zapada, a mnogi su ga nazvali "otmicom" i "aktom državnog terorizma".

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.