ENTONI FAUČI O PANDEMIJI KORONAVIRUSA U SAD: Prerano je da proglasimo POBEDU, još uvek imamo posla!
Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči, Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / UPI POOL

KOVID19

ENTONI FAUČI O PANDEMIJI KORONAVIRUSA U SAD: Prerano je da proglasimo POBEDU, još uvek imamo posla!

Broj dnevnih slučajeva kovida opao je za 53 odsto od 1. maja, prema podacima Univerziteta "Džons Hopkins"

Objavljeno:

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči upozorio je da je prerano da SAD proglase pobedu nad kovidom 19, iako je broj slučajeva pao na najniže stope od juna prošle godine.

- Ne želimo da prerano proglasimo pobedu, jer još uvek imamo posla. Ali, kako je sve više i više ljudi koji mogu da se vakcinišu, to će zajednica biti bezbednija i bezbednija, rekao je Fauči u intervjuu za britanski list "Gardijan".

U SAD je s prazničnim vikendom za Dan sećanja neslužbeno počelo leto, u trenutku kada je najmanje 50 odsto odrasle populacije kompletno vakcinisano, što bi, kako navodi "Gardijan", moglo otvoriti sezonu roštiljanja bez maski i izleta na plaži.

Broj dnevnih slučajeva kovida opao je za 53 odsto od 1. maja, prema podacima Univerziteta "Džons Hopkins", ali su stope zaražavanja i dalje visoke među nevakcinisanom populacijom, a beleži se i porast novozaraženih širom sveta.

- Sve dok postoji određeni nivo aktivnosti u celom svetu, uvek postoji opasnost od izbijanja novih varijanti, što donekle umanjuje efikasnost naših vakcina, rekao je Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (Niaid).

SAD su nedavno bile pod pritiskom da osiguraju veću pomoć u globalnim naporima za obezbeđivanje vakcina, a poslednjih nedelja su se obavezale da će pokloniti 80 miliona vakcina, pored donacije od cetiri milijarde dolara obećane Kovaksu, globalnoj šemi za distribuciju vakcina.

Bonus video:

01:45

EKOLOŠKI POKRET SRBIJE

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.