U EKSPLOZIJI NA PUTU POGINULA 2 POLICAJCA I 3 RUSKA BORCA: Meta bio vojni konvoj!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TRAGEDIJA

U EKSPLOZIJI NA PUTU POGINULA 2 POLICAJCA I 3 RUSKA BORCA: Meta bio vojni konvoj!

Rusija, koja ima veliki uticaj u toj bivšoj francuskoj koloniji, poslala je od 2018. godine veliki broj instruktora koji obučavaju vojsku Centralnoafričke Republike

Objavljeno:

U eksploziji na putu na severozapadu Centralnoafričke Republike poginula su dva policajca te zemlje i tri ruska borca.

Vlada Centralnoafričke Republike navela je da je u eksploziji, čija je meta bio vojni konvoj, ranjeno pet policajaca i vojnika te građanskim ratom razorene zemlje.

Rusija, koja ima veliki uticaj u toj bivšoj francuskoj koloniji, poslala je od 2018. godine veliki broj instruktora koji obučavaju vojsku Centralnoafričke Republike.

Međutim, kada su pobunjenici u decembru ugrozili vlast predsednika Fosten-Arkanža Tuadere, Rusija je odmah poslala stotine boraca da pomognu vladinim snagama.

Vlada u Bangiju tada je govorila da je dolazak ruskih vojnika deo bilateralnog sporazuma, da bi ih Moskva kasnije opisala kao instruktore.

Mnoge nevladine organizacije tvrde da je reč o borcima ruske privatne grupe Vagner koji, uz mirovnjake UN i specijalne snage Ruande, aktivno učestvuju u borbama protiv pobunjenika.

Različiti izvori navode da je nekoliko ruskih boraca poginulo od početka od početka sukoba, ali se ti podaci drže u tajnosti.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.