JAPAN PREDLAŽE DRASTIČNO POVEĆANJE VOJNOG BUDŽETA ZBOG TENZIJA SA KINOM:Troše milijarde, ali nije DOVOLJNO! (VIDEO)
ilustracija, Foto: EPA-EFE/ TOMS KALNINS, Ilustracija

U STRAHU

JAPAN PREDLAŽE DRASTIČNO POVEĆANJE VOJNOG BUDŽETA ZBOG TENZIJA SA KINOM:Troše milijarde, ali nije DOVOLJNO! (VIDEO)

Prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), vojni budžet Japana već dugo iznosi oko 1 odsto BDP-a zemlje

Objavljeno:

Japanska Liberalno-demokratska partija (LDP), koja ima većinu u parlamentu, objavila je nacrt kojim predlaže "drastično" povećanje vojnog budžeta zbog rastućih tenzija sa Kinom, piše Japan Tudej.

Prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), vojni budžet Japana već dugo iznosi oko 1 odsto BDP-a zemlje. U 2020. godini potrošili su 49 milijardi dolara, što je oko 0,9 odsto japanskog BDP-a.

Istovremeno, kineski vojni budžet se deset puta povećao od 2000. godine (povećanje od 1.000%) i sada Kina troši četiri puta više na vojsku nego Japan, prema nacrtu predloga LDP-a.

Taku Otsuka, vođa tima koji je predložio povećanje tvrdi: "Moramo da imamo budžet koji odgovara trenutnoj situaciji. Japan je u poziciji da bude na čelu bezbednosti u svetu gde bezbednost najbrže propada".

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši bio je nešto specifičniji prema Nikeiju, pa je rekao da bi trebalo ulagati u svemirski rat, kibernetički rat i elektromagnetno oružje. Pored toga, rekao je da nije dovoljno ulagati u samu protivraketnu odbranu, ali je najavio proširenje arsenala raketnih sistema velikog dometa.

Bonus video:

00:06

CECINA PRIJA UHVAĆENA U IZLASKU SA ĆERKAMA! Nataša i trudna Bojana OVAKO uživale sa mamom, Danijela NE SKIDA OSMEH sa lica! VIDEO)

(Espreso/Geopolitika.news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.