ČAUŠESKOVA LIMUZINA DANAS NA AUKCIJI U BUKUREŠTU: Luksuzni automobil u voznom stanju, OGROMNO INTERESOVANJE!
Nikolaj Čaušesku, Foto: Printscreen/Youtube

POKLON OD IRANSKOG ŠAHA

ČAUŠESKOVA LIMUZINA DANAS NA AUKCIJI U BUKUREŠTU: Luksuzni automobil u voznom stanju, OGROMNO INTERESOVANJE!

Čaušesku i njegova supruga Elena pogubljeni su u revoluciji 1989.godine

Objavljeno:

Luksuzni automobil koji je iranski šah poklonio poslednjem komunističkom predsedniku Nikoli Čaušeskuu da obeleži pobedu na izborima 1974.godine biće ponuđen danas na aukciji u Bukureštu.

Limuzina je privukla veliku pažnju, pre svega iranskih kolekcionara, a taj model automobila Pajkan je prvi put 1967.godine napravila iranska automobilska industrija i ubrzo je postao nacionalni simbol te zemlje, piše Rojters.

"Interesovanje je ogromno. Dobili smo više od 100 ponuda", rekla je Alina Paniko iz aukcijske kuće Artmark u Bukureštu, i dodala da iako je početna cena limuzine 4.000 evra, vrlo je moguće da će dostići vrednost od najmanje 10.000 evra.

Pored rumunskih kolekcionara i ljubitelja četvorotočkaša, večina ponuda dolazi od Iranaca, koji žele da nacionalni simbol sedamdesetih godina vrate kući.

Model limuzine koja je danas na aukciji je u potpunosti u voznom stanju, sa maksimalnom brzinom od 145 kilometara na čas i četvorocilindričnim motorom od 54 kubika.

Na aukciji će biti ponuđen i avion koji je Čaušesku koristio tokom službenih putovanja, a njegova početna vrednost procenjena je na 25.000 evra, međutim ne postoji veliko interesovanje, jer se avion ne može izneti iz zemlje budučhi da se smatra delom nacionalnog nasleđa Rumunije.

Iranski šah Mohamed Reza Pahvali posetio je Rumuniju 1966.godine kada je pored komercijalnih i diplomatskih veza, započeo i prijateljstvo sa Čaušeskuom.

Čaušesku i njegova supruga Elena pogubljeni su u revoluciji 1989.godine.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.