BIVŠI SAVETNIK BRITANSKOG PREMIJERA OPLEO PO VLADI: Izneo NEČUVENE optužbe!
Borsi Džonson, Foto: EPA/Will Oliver

FILM BEZ KONTROLE

BIVŠI SAVETNIK BRITANSKOG PREMIJERA OPLEO PO VLADI: Izneo NEČUVENE optužbe!

Kamings je bio deo Džonsonovog tima tokom perioda koji kritikuje

Objavljeno:

Britanski ministar zdravlja Met Henkok trebalo bi bude otpušten, jer je na vladinim sastancima lagao o korona virusu, izjavio je danas bivši glavni savetnik premijera Borisa Džonsona Dominik Kamings.

"Mislim da bi državnog sekretara za zdravstvo (Henkoka), trebalo otpustiti najmanje zbog 15, 20 stvari, uključujući zbog toga što je lagao sve u više navrata", rekao je Kamings pred parlamentarnim odborom, preneo je Rojters.

Kamings je optužio vladu da je izneverila britansku javnost tokom ranog odgovora na pandemiju korona virusa, izvinjavajući se porodicama onih koji su nepotrebno preminuli.

On je takođe rekao da su službenici u broju 10 već sredinom marta shvatili da ne postoji strategija za bavljenje KOVID-19.

- Ne postoji plan. U velikoj smo nevolji. Ubićemo hiljade ljudi. Mislim da smo apsolutno sj***ni - rekao je visoki zvaničnik.

Opisao je strategiju u Vajtholu kao "film bez kontrole".

Ispričao je kako je u januaru dobio uveravanja da pripreme za pandemiju idu sjajno. Smatra da je Zapad, zajedno s Velikom Britanijom, propustio da uoči upozorenja o pandemiji korona virusa u januaru.

- Velika Britanija i druge zapadne zemlje nisu videle dim ni čule alarm u januaru, to je posve očito. Džonson je mislio da je to novi svinjski grip i mislio je da je to zastrašivanje, a propustio je i nekoliko važnih sastanaka - rekao je Kamings.

On je dalje na upit parlamentaraca iz odbora rekao: "Naravno da sam mu rekao da to nije svinjski grip".

- Istina je da su niz ministara, zvaničnika i savetnika poput mene bili katastrofalno ispod standarda koje javnost očekuje od vlade u krizi poput ove. Znate li šta su mislili zvaničnici na sastanku u Dauning Stritu? Ako premijer kaže "to je svinjski grip, ne brinite, Kris Viti (glavni epidemiolog) će mi uživo na televiziji ubrizgati korona virus kako bi svi shvatili da se ne treba bojati", onda nećemo dizati paniku - posvedočio je Kamings, prenosi "Jutarnji list".

Rekao je i da je Džonson koronu zvao "kung flu", što je igra rečima kung fu i "flu" što znači grip.

Nakon što je napustio Džonsonov tim krajem prošle godine, Kamings je postao jedan od najglasnijih kritičara svog bivšeg šefa.

On je kritikovao to kako je premijer vodio svoj tim tokom ranih dana pandemije kovid-19 prošle godine, opisujući to katastrofalnim.

Kamings je bio deo Džonsonovog tima tokom perioda koji kritikuje.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.