MODNI TAJKUN SVRGNUO AMERIKANCE SA TRONA BOGATSTVA: Ko je NAJBOGATIJI čovek na svetu?
Bernar Arno, Foto: EPA/Etienne Laurent

neverovatno

MODNI TAJKUN SVRGNUO AMERIKANCE SA TRONA BOGATSTVA: Ko je NAJBOGATIJI čovek na svetu?

Arno je postao za 300 miliona dolara bogatiji od Džefa Bezosa koji je do sada držao tron

Objavljeno:

Francuski modni tajkun Bernar Arno, od ovog ponedeljka, je najbogatija osoba na svetu sa procenjenom neto vrednošću od 186,3 milijarde dolara, a je na početku razvoja karijere i sticanja bogatstva bio je zaposlen u firmi svog oca.

Naime, Arno je postao za 300 miliona dolara bogatiji od Džefa Bezosa koji je do sada držao tron. Bogatstvo Francuza skočilo je sa 76 milijardi u martu 2020, na 186,3 milijarde u ponedeljak, što je porast od više od 110 milijardi u poslednjih 14 meseci i to zahvaljujući zaradi njegovog luksuznog konglomerata LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessi) koja praktično prkosi pandemiji.

LVMH, koja takođe poseduje imena kao što su Fendi, Kristijan Dior i Živanši, porasla je za 0,4 odsto tokom prvih sati trgovanja u ponedeljak, postavivši svoju tržišnu kapitalizaciju na 320 milijardi dolara i povećavši lični ulog Arnoa za više od 600 miliona dolara.

Ko je Bernar Arno?

Rođen je u francuskom gradu Rube, na severu zemlje. Arno je diplomirao na fakultetu Politehnici Ecole u ​​Parizu, a kao inženjer je 1971. godine preuzeo kontrolu nad očevom građevinskom firmom Ferret-Savinel. Osam godina kasnije promenio je ime kompanije u Ferinel Inc. i fokus je preusmerio na nekretnine.

Sa 15 miliona dolara novca, koji je praktično uzeo od očevog posla, Arno je zajedno sa Antoanom Bernhejmom, upravnim partnerom francuske banke Lazard Freres and Co., prikupio 80 miliona dolara potrebnih za kupovinu Boussac Saint-Freres, tekstilne kompanije u stečaju koja je bila vlasnik modne kuće Kristijan Dior. Zatim je 1987. godine počeo da investira u LVMH.

U Evropi je Arno poznat kao čovek koji je revitalizovao francusku modu 1995. imenovanjem britanskog modnog dizajnera Džona Galijana da zameni čuvenog Huberta de Živanšija u poslednjoj pariškoj modnoj kući.

Godinu dana kasnije, "Papa mode", kako su Arnoa prozvali, preselio je Galijana u "Kristijan Dior" i imenovao drskog britanskog modnog dizajnera Aleksandra Mekkvina da ga zameni u "Živanšiju". Arno je tada angažovao Marka Džejkobsa, mladog američkog dizajnera, na mestu kreativnog direktora u "Luj Viton", proizvođaču luksuznih proizvoda od kože. Te godine, LVMH je takođe stekao većinski udeo u Džejkobsovoj istoimenoj liniji. Iako su sva tri dizajnera na kraju napustila svoja radna mesta, Arnuoa modna predviđanja oživela su interesovanje za ove tradicionalne modne kuće do početka 21. veka.

Sa sadašnjom suprugom Elen Mersije, sa kojom je u braku od 1991. godine ima tri sina, a sa prethodnom ženom Ani Davevrin ima još dvoje dece.

Kako prenosi Forbs, u njegovom modnom konglomeratu radi njegovo četvoro, od petoro dece.

Izgurao Amerikance sa vrha

Tokom godina, na samom vrhu Forbsove liste milijardera uglavnom su dominirali Amerikanci. Mesto broj jedan zauzimali su američki državljani Džef Bezos, Ilon Mask, Bil Gejts i Voren Bafet skoro dve decenije, dok je samo Meksikanac Karlos Slim bio neko ko je "upao" među ovu elitu van teritorija Severne Amerike.

Arno je debitovao među prvih 10 najbogatijih ljudi na Forbsovoj listi sredinom 2005. godine, sa bogatstvom od 13 milijardi dolara. On je u top pet od 2018. godine, a prethodne godine je bio 11.

Postao je treća najbogatija osoba u 2019. godini, sa bogatstvom od 76 milijardi dolara. Čak je pretekao Bezosa da bi nakratko postao najbogatija osoba na svetu.

Bonus video:

04:46

BRZE VESTI 25.05.2021. 12:55

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.