KREMLJ ODBACIO OPTUŽBE DOMINIKA RABA: "U pitanju je fiks ideja da se RUSIJA optuži za sve i svja"!
Kremlj, Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

INCIDENT U MINSKU

KREMLJ ODBACIO OPTUŽBE DOMINIKA RABA: "U pitanju je fiks ideja da se RUSIJA optuži za sve i svja"!

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba

Objavljeno:

Kremlj je odbacio optužbe britanskog ministra inostranih poslova Dominika Raba da je Rusija navodno umešana u incident sa prinudnim sletanjem aviona „Rajanera“ u Minsku, poručivši da se radi o rusofobičnoj opsesiji i želji da se Moskva optuži za sve na svetu.

„U pitanju je rusofobična opsesija, fiks ideja da se Rusija optuži za sve i svja. Verovatno će već uskoro doći do toga da će Rusija biti optužena jednostavno zbog činjenice da postoji“, rekao je Peskov.

Moskva se ne slaže sa takvim optužbama, ali strpljivo prati, dodao je on.

„Ali shvatamo da je ovo taj slučaj kada verovatno čak nema ni smisla pokušati objasniti nešto. Zaista, u ovoj situaciji fobije i opsednutost verovatno već uzimaju maha i počinju da ne daju prostora autorima tih izjava da trezveno procene situaciju“, smatra porptparol ruskog predsednika.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dominik Rab u ponedeljak je izjavio da će London razmotriti predlog uvođenja ograničavajućih mera protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Jamal - Evropa“ nakon incidenta sa prinudnim sletanjem aviona „Rajanera“ u Minsku. Rab je izrazio sumnju u to da je do incidenta moglo da dođe „bez makar prećutnog pristanka Moskve“.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Rajaner
foto: EPA/MAURITZ ANTIN

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.