SASTANCI NA NAJVIŠEM NIVOU! Blinken danas putuje na Bliski istok da podstakne MIROVNE PREGOVORE posle prekida vatre
Entoni Blinken, Foto: Pritnscreen/Youtube

pojas gaze

SASTANCI NA NAJVIŠEM NIVOU! Blinken danas putuje na Bliski istok da podstakne MIROVNE PREGOVORE posle prekida vatre

Predsednik SAD Džo Bajden je najavio da će Blinken otputovati danas u kratku posetu Izraelu, Zapadnoj obali, Jordanu i Egiptu

Objavljeno:

Državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovaće na Bliski istok kako bi izvršio pritisak na Izraelce i Palestince i druge u regionu da iskoriste prošlonedeljni prekid vatre u pojasu Gaze i otvore put obnovi mirovnih pregovora koji su već dugo u zastoju.

Predsednik SAD Džo Bajden je najavio da će Blinken otputovati danas u kratku posetu Izraelu, Zapadnoj obali, Jordanu i Egiptu.

Biće to sastanci na najvišem nivou za Bajdenovu administraciju o krizi koja je izbila početkom ovog meseca.

Bajden je u saopštenju naveo da će Blinken takodje saradjivati sa regionalnim partnerima kako bi osigurao "koordinasan medjunarodni napor ne bi li se osiguralo da momentalna pomoć stigne do Gaze".

Administrcija SAD je kritikovana jer na početku nije reagovala na srmrtonosno nasilje, a kritike su uputili i članovi Demokratske stranke u Kongresu tražeći oštriji odnos prema Izraelu i odgovoru te zemlje na raketne napade palestinskih ekstremista iz Gaze.

Administracija je tvrdila da se bavi intezivnom, ali "tihom" diplomatijom na visokom nivou kako bi podržala prekid vatre koji je na kraju postignut zahvaljujući posredovanju Egipta.

Blinken je u nedelju rekao da su se nastojanja iza scene koje je prevodio Bajden isplatili i da je prekid vatre osiguran posle 11 dana sukoba.

"Ali sada, kao što je predsednik rekao, mislim da je dužnost svih nas da napravimo zaokret da izgradimo nešto pozitivno i šta to znači je zapravo da Palestinci i Izraelci u svakodnevnom životu imaju iste mere mogućnosti, bezbednosti i dostojanstva", rekao je Blinken za Si-En-EN ( CNN).

Prvi diplomata SAD ne smatra da je sada vreme za momentalnu obnovu pregovora izmedju dve strane već da se mogu preduzeti koraci, uglavnom humanitarne inicijative, da se obnovi šteta od izraelskih udara iz vazduha na Gazu zbog velikog razaranja civilne infrastrukture.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.