UNICEF UPUTIO JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE NOVČANE POMOĆI JUŽNOJ AZIJI: Situacija je alarmantna!
ilustracija, Foto: Profimedia

MORTALITET U NAGLOM PORASTU

UNICEF UPUTIO JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE NOVČANE POMOĆI JUŽNOJ AZIJI: Situacija je alarmantna!

U saopstenju te organizacije navodi se da se novac prikuplja za nabavku kiseonika, testova, medicinske opreme, materijala za sprečavanje i kontolu infekcija

Objavljeno:

Humanitarna organizacija UNICEF uputila je javni poziv za prikupljanje 164 miliona dolara pomoći u spašavanju života od širenja pandemije kovida-19 u zemljama Južne Azije.

U saopstenju te organizacije navodi se da se novac prikuplja za nabavku kiseonika, testova, medicinske opreme, materijala za sprečavanje i kontolu infekcija.

UNICEF upozorava da je situacija u Južnoj Aziji alarmantna, da je mortalitet u naglom porastu i da u svakoj sekundi od kovida-19 umre vise od tri osobe.

Direktor Regionalne kancelarije UNICEF-a za Južnu Aziju Džordž Lareja Adžei ističe da obim i brzina širenja virusa premašuje mogućnosti zemalja da pruže zdravstvene usluge obolelima.

''Bolnice su preopterećene, postoji akutni nedostatak kiseonika i drugih ključnih medicinskih potrepština, kao i stvarni rizik od toga da se zdravstveni sistemi uruše'', navodi Adžei.

Prema pocenama UNICEF-a tokom prvog talasa pandemije umrlo je više od 22.000 dece i 11.000 majki širom Južne Azije usled neadekvatniog pružanja osnovnih zdravstvenih usluga.

Iz UNICEF-a ukazuju da je u Indiji 18. maja zabeleženo 4.529 smrtnioh slučajeva što je najviše u jednom danu od početka pandemije, dok je u svim zemljama tog regiona, sa izuzetkom Maldiva i Butana, vakcinu protiv kovida-19 primilo manje od 10 odsto stanovništva.

Pored dopremanja potrepština za kovid-19, pribavljena sredstva biće iskorišćena i za širenje informacija i resursa porodicama za sprečavanje infekcija i izgradnju poverenja u vakcine, povećanje pristupa ispravnoj vodi i sanitarnim uslovima, pomoć za najugroženije porodice, pružanje podrške mentalnom zdravlju i zaštiti dece i mladih direktno pogođenih pandemijom.

Dodaje se da će prikupljena sredstva koristiti i za jačanje zdravstvenih usluga za žene i decu, a u planu je da se pribavljeni novac iskoristi za poboljšanje pristupa terapiji kiseonikom koji, kako se ističe, može direktno doprineti borbi protiv upale pluća kod dece u regionu.

Kako se navodi, RT-PCR uređaji za testiranje koji identifikuju kovid-19 mogu pomoći u otkrivanju tuberkuloze, HIV-a, HPV-a i streptokoka.

Građani Srbije mogu da upute novčanu podršku uplatom na račun 160-666-18, svrha uplate "Podrška Indiji u borbi protiv kovida-19" ili putem sajta donacije.unicef.rs.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.